Teknoloji

Japonya 319 Tbps ile veri iletiminde internet hız rekoru kırdı

japonya 319 tbps internet hız rekoru

On yıl öncesinin çok yüksek gigabitlik internet hız kayıtları artık çok komik görünüyor. Motherboard, Japonya’nın Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojisi Enstitüsü’ndeki (NICT) bilim adamlarının 319 Tbps hızında veri ileterek internet üzerinden aktarım rekorunu kırdığını kaydetti. Bu, İngiliz ve Japon araştırmacılardan oluşan bir ekibin Ağustos 2020’de gerçekleştirdiği 179 Tbps veri iletim hızı çalışmasından neredeyse iki kat daha hızlı görünüyor.

Saniyede 319 terabitlik veriyi iletmek için NICT, iletim hattının neredeyse her aşamasını yükseltti, geliştirdi. Fiber optik hattın bir yerine dört çekirdeği vardı ve araştırmacılar, nadir bulunan toprak amplifikatörlerinin yardımıyla birden fazla dalga boyunda 552 kanallı bir birleştirilmiş lazeri ateşlediler. Test laboratuvar ortamıyla sınırlıyken, ekip yaklaşık 3000 kilometrelik simüle edilmiş mesafeden sinyal kalitesi veya hızı kaybetmeden verileri aktarmak için sarmal fiber kullandı.

Bu tür deneylerin çoğunda olduğu gibi, performansın anlamlı bir etkiye sahip olması uzun zaman alabilir. Dört çekirdekli fiber mevcut ağlarla çalışacak olsa da, sistem çok pahalı olabilir. Bu yüksek hız sağlayan sistemin internet omurgaları ve kapasitenin maliyetten daha önemli olduğu diğer büyük ağ projeleri ile birlikte ilk kez kullanıldığını görme olasılığı daha yüksektir.

Her ne olursa olsun, hız rekorunda kullanılan teknoloji en sonunda internet kullanımınızı etkileyecek. NICT araştırmacıları, yeni nesil fiber yapım teknolojilerini 5G’nin ötesindeki, 6G gibi teknolojiler için kullanım alanı bulacağını öngörüyor. Kullanıcı sayısında bir artış olduğunda tıkanmayan, daha hızlı internet erişimine geçerek faydaları görebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER