Teknoloji

Japon bilim insanı yalanarak tat alınabilen bir ekran geliştirdi

tat veren ekran
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bilim insanlarının görsel içeriklerinin yanına başka duyuları da eklemeye yönelik çalışmalarında yeni bir adım daha atıldı. Bir Japon Üniversitesi profesörünün icadı, ekranda gördüğünüz lezzetleri deneyimlemek için ekranı yalamanıza izin veriyor. Eğer tat veren ekran teknolojisini içeren bir televizyon piyasaya çıkarsa, yemek programlarının sunduğu zevk ve deneyim, hiç olmadığı kadar değişecektir.

Reuters tarafından yayınlanan habere ve Meiji Üniversitesi’nden verilen ayrıntılara göre, Prof. Yoshiaki Miyashita’nın TTTV adlı sistemi, video görüntülerini gerçekçi zevklerle birleştiriyor.

Sistem, Miyashita’nın ekibinin gerçek yemeklerin lezzetlerini kayıt altına almasıyla işe başlıyor. Düşey modda duran ekranının üzerinde 10 kutu taşıyan (tatlı, ekşi, baharatlı ve tuzlu dahil) bulunan bir sprey karıştırma sistemi, aromayı yeniden oluşturuyor, ekranın üstünde yer alan, yuvarlanan ve yalanabilir şeffaf bir tabakaya, videodaki yiyeceğin yaklaşık konumuna uygun olarak uygulayarak aromayı ortaya koyuyor.

tat veren ekran

TTTV’nin şu anda sunduğu test gösterimleri arasında “tadabileceğiniz bir menü”, alkol tadımı ve şarap garsonu eğitimi yer alıyor.

Reuters’e sağlanan videolarda denekler tatları hissetmek için ekranı yalıyor. Miyashita Lab’ın YouTube kanalında yer alan ve aşağıda yer verdiğimiz başka bir videoda ise, araştırma ekibi ekrana düşen tatları tatmak için lastik gibi sahte bir dil kullanıyor.

Profesör Miyashita, Reuters’a, “Dünyanın her yerinden gelen lezzetlerin ‘tat içeriği’ olarak dağıtılabileceği bir platform yapmayı düşünüyorum.” dedi. İnsanların dünyanın dört bir yanındaki restoranlardan tatları indirerek sanal ve tat yoluyla deneyimlemelerini öngördüğünü de sözlerine ekledi.

Miyashita’nın icadı, kasım ayında Japonya’nın Chiba kentinde düzenlenen Dijital İçerik EXPO 2021’de Yenilikçi Teknolojiler Ödülü kazandığında dikkat çekmeye başladı.

tat veren ekran

TTTV’nin yeniden oluşturabileceği tatların ne kadar çeşitli olduğu ve ekranın yalamalar arasında nasıl temizlendiği gibi sorular ortada duruyor. Ayrıca insanların tat veren ekran teknolojisini kullanmaya ne kadar hevesli olacağı da cevap bekleyen sorular arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER