Teknoloji

Apple’ın ekran tedarikçilerinden JDI ciddi bir mali krizle boğuşuyor

japan displayJapan Display Inc. (JDI), OLED panel üretim maliyetlerini karşılama konusunda isteksiz davranmıştı. Bu isteksizlik uzun vadede şirkete daha pahalıya patlamışa benziyor. Nisan-Haziran arasındaki 3 aylık dönemde 31.5 milyar yen (1 milyar 17 milyon TL) zarar eden şirket, stratejik değişikliğe gitme kararı aldı.

OLED olmadan akıllı telefon pazarında geleceklerinin olmadığını söyleyen CEO Nobuhiro Higasgiiriki, bu doğrultuda farklı bir strateji izleyeceklerini belirtti. Apple’a iPhone ekranı tedarik eden şirketler arasında yer alan JDI, 3 bin 700 çalışanının işine son verdi. Bu rakam, JDI’ın toplam iş gücünün yüzde 30’una tekabül ediyor.

Higasgiiriki, kendilerini çok üzücü bir durumun içinde bulduklarını belirtti. En önemli görevlerinin bir yönetim sistemi inşa etmek olduğunu söyleyen JDI CEO’su bu sistemle kâr oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Higasgiiriki, bunun yeniden yapılanma adına tek şanslarının olduğunu altını çizdi. Şirketin mevcut OLED prototipi, planlanandan 1 yıl sonra, 2019’da üretime geçecek.

Reuters’in haberine göre, şirket yeniden yapılanma maliyetlerini karşılamak adına 100 milyon yen (3 milyon 229 bin TL) tutarında bir kaynak oluşturmayı planlıyor. JDI, küçük ve orta büyüklükte LCD ekranlar üretmek adına 2012’de Hitachi, Sony ve Toshiba ile işbirliğine gitmişti.

Japan Display devletten de yardım alıyor

Japon hükümetinin inovasyon ağının JDI’ya 75 milyar yen (2.4 milyar TL) yatırımla destek olacağı söyleniyor. Bu rakamın yeniden yapılanma maliyetlerini karşılamak için yeterli olması öngörülüyor. Ancak Apple’ın OLED panel ihtiyacı çok daha acil gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER