Teknoloji

James Webb Uzay Teleskopu için bir erteleme daha

james webb uzay teleskopu

NASA, James Webb Uzay Teleskopu için hedef tarih olarak 31 Ekim 2021’i belirlemişti. Ancak teleskopun uzaya gönderilmesi bir kez daha ertelendi. Neyse ki, bu seferki erteleme fazla uzun süreli olmayacak. Teleskopun kasım ayında veya aralık ayının ilk günlerinde fırlatılması bekleniyor. Kesin tarihin ise yaz mevsiminin ilerleyen günlerinde veya sonbaharda belirleneceği ifade edildi.

Ars Technica’nın haberine göre, NASA’nın kararının altında pek çok sebep yatıyor. Teleskopun fırlatma sürecinden sorumlu direktör Beatriz Romero, teleskopun sevkiyatının, roketin ve fırlatma rampasının durumları dikkate alınarak böyle bir karara varıldığını dile getirdi.

NASA’nın bilim şefi Thomas Zurbuchen, kapsamlı testlerin ardından projenin baş yüklenicisi Northrop Grumman ile birlikte teleskopu konteynere yerleştirmeye yaklaştıklarını dile getirdi. Yerleştirme işleminin ağustos ayının sonları itibarıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Webb’in Fransız Guyanası’na götürülmesinin ardından fırlatma için 55 günlük bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bu da fırlatmanın kasım ayının ortasını bulabileceği anlamına geliyor.

Teleskopu uzaya götürecek olan Ariane 5 roketiyle ilgili sorunlar da henüz çözülmüş değil. Roket, yük kaplaması sorunları nedeniyle ağustos ayından bu yana uçuş gerçekleştirmiş değil. Arianespace yeni tasarımla bu sorunların giderildiğini belirtirken, bunun doğruluğunu görmek için temmuz ve ağustostaki testleri beklemek gerekiyor.

Buna ek olarak, COVID-19 salgınının da fırlatma sahasındaki operasyonu etkilediği belirtiliyor. Ars Technica’nın haberinde, Fransız Guyanası’nda yaygın aşılama yapılmadığına dikkat çekiliyor.

James Webb Space Teleskopu için birkaç haftalık ertelemenin çok da uzun bir süre olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Zira teleskopun fırlatılması için 2007’den bu yana bir tarih belirlenmeye çalışılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER