Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatılması yine ertelendi

nasa james webb uzay teleskobu

NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nu 22 Aralık’ta uzaya göndermeyi planlıyordu. Ancak evdeki hesap yine çarşıya uymadı ve teleskobu taşıyacak roketin fırlatılması bir kez daha ertelendi.

Projenin resmi sayfasından yapılan açıklamada, ekibin teleskop ve fırlatma aracı Ariane 5 arasındaki iletişim problemini çözmek için çalıştığı belirtildi. NASA, söz konusu sorun nedeniyle teleskobun 24 Aralık’tan önce uzaya gönderilemeyeceğinin de altını çizdi.

NASA’nın yeni uzay teleskobu, geliştirme çalışmalarının başladığı 1996’dan bu yana çeşitli sorunlarla karşılaşmıştı. Bu sorunlar arasında tasarım kaynaklı problemler ve bütçe aşımı öne çıkmıştı. COVID-19 salgını nedeniyle 2020’de testlerin durdurulmasının ardından kalkış için yeni hedef olarak 18 Ekim 2021 belirlenmişti.

Ancak NASA ve ana yüklenici Northrop Grumman tarafından gerçekleştirilen testlerin ardından fırlatmanın 2021’in kasım veya aralık ayından önce yapılamayacağı ilan edilmişti. Bunun ardından önce 18 Aralık, daha sonra 22 Aralık tarihleri duyurulmuştu.

Eğer bu sefer her şey yolunda giderse, James Webb 24 Aralık itibarıyla uzaya gönderilebilecek. Teleskop, 24 Aralık akşamı itibarıyla Dünya-Güneş sistemindeki ikinci Lagrange noktasına doğru ilerleyecek. NASA, yeni fırlatma hedefiyle ilgili detayları 17 Aralık itibarıyla paylaşacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER