Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu gerekli çalışma sıcaklığına ulaştı

james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerini araştırmaya bir adım daha yaklaşmış gibi görünüyor. NASA, teleskobun operasyon için gerekli sıcaklığa ulaştığını ve gerekli ayarların yapılmasının ardından test görüntüleri almaya başladığını açıkladı. Teleskobun operasyon sıcaklığının eksi 267 santigrat derece olduğunu belirtmekte fayda var.

25 Aralık’ta uzaya fırlatılan teleskop, o günden bu yana kademeli şekilde soğutuluyor. Yılın ilk günlerinde büyük güneş kalkanlarının devreye girmesiyle birlikte teleskobun soğutulması yönünde önemli bir adım atılmıştı.

Bu kalkan, teleskop için hayati önem taşıyan Orta Kızılötesi Araç (MIRI) gibi sistemlerin sıcaklığının yaklaşık eksi 183 santigrat dereceye düşmesini sağlıyor. Teleskobun tamamının operasyon sıcaklığına getirilmesi NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın elektrikli buz soğutucusunun devreye girmesi açısından önem taşıyor.

MIRI Proje Müdürü Analyn Schneider, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “MIRI soğutma ekibi olarak soğutma prosedürü için ciddi bir mesai harcadık. Ekip olarak hem heyecanlı hem de gergindik. Sonuç olarak prosedürü kitabına uygun şekilde gerçekleştirdik ve soğutma performansı beklenenden daha iyi oldu.”

James Webb Uzay Teleskobu için göreve başlamadan önce belli bir soğukluğa ulaşmak büyük önem taşıyor. Böylelikle teleskobun elektronik sistemlerinin mümkün olan en düşük seviyede kızılötesi ışın üretmesi sağlanacak ve teleskop döndürüldüğünde interferans etkisi minimuma indirilecek. Düşük sıcaklık, “karanlık akım” olarak adlandırılan elektrik kuvvetinin engellenmesi için de önem taşıyor. Bu kuvvet teleskobun dedektörlerindeki akım titreştiği zaman oluşuyor. Söz konusu hareketlenme sahte sinyallerle teleskobun görüntü yakalamasını zorlaştırıyor.

İLGİLİ HABERLER