Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu’nun uzaydaki ömrü ile ilgili yeni açıklama

james webb uzay teleskobu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) geçtiğimiz cumartesi günü uzaya devrim niteliğinde ve başarılı bir şekilde fırlatıldı. Bunun ardından NASA, teleskopun geleceği hakkında beklenmedik bazı bilgileri paylaştı. Bilim görevinin 10 yıldan önemli ölçüde fazla olmasını planlıyor. Bu, görev için belirlenen minimum sürenin iki katından fazla.

Başlangıçta, JWST’nin 5 ila 10 yıl süreyle faaliyette olacağı tahmin ediliyordu, ancak NASA’nın çarşamba günü yayınlanan en son analizi, teleskopun muhtemelen bilimsel operasyonları daha da uzun süre desteklemek amacıyla yeterli itici güce sahip olacağını gösterdi. NASA’ya göre, ekstra itici güç, JWST’nin uzaya fırlatıldığında üzerinde bulunduğu Ariane 5 roketinin hassasiyeti sayesinde sağlandı. Aynı zamanda, uzay aracının fırlatılmasından sonraki günlerde tamamladığı ve Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaktaki hedefine doğru bir yola yerleştirdiği ilk ve ikinci rota ortası düzeltme manevralarının hassasiyetinden de kaynaklanıyor.

NASA’ya göre, bu manevraların hassasiyeti, uzay aracına kozmosu gözlemlemek amacıyla son konumunu korumak için kullanabileceği daha fazla itici güç bırakıyor. Ancak uzay ajansı, birçok faktörün nihayetinde JWST’nin ömrünü etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Bilimsel araştırmanın potansiyel ömrü, yaygın olarak JWST’nin selefi olarak kabul edilen Hubble teleskopunu andırıyor. NASA başlangıçta Hubble teleskopunun yaklaşık 15 yıl çalışacağını öngörmüştü, ancak 30 yıldan fazla bir süre sonra bugün hâlâ çalışıyor. İkisi arasındaki önemli bir fark, JWST’nin hizmet vermediği hâlde, Hubble Uzay Teleskobu’nun  astronotlar tarafından hizmet verebilmesidir. Kızılötesi ışık toplayan JWST, nesneleri Hubble’ın görebildiğinden 10 ila 100 kat daha soluk görüntüleyebilir.

Fırlatma yörüngesinin doğruluğu, James Webb Uzay Teleskobu için Güneş dizisini biraz erken dağıtmasına da izin verdi. Ariane 5 roketinden ayrıldıktan sonra, JWST’nin güneş enerjisi dizisinin yerleştirilmesi, fırlatmadan yaklaşık 33 dakika sonra başlayacak şekilde ayarlandı. Ancak NASA, basın açıklamasında, JWST’nin ayrılmadan sonra doğru konumda olduğu için bunun, fırlatmadan yaklaşık 29 dakika sonra gerçekleştiğini kaydetti. Ancak NASA, otomatik olan güneş enerjisi dizisi yerleşimlerinin aksine, uzay aracının güneş koruması ve birincil aynasının bölümleri dahil gelecekteki yerleşimler insan kontrollü olacak dedi.

İLGİLİ HABERLER