Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu için dört günlük erteleme

james webb uzay teleskobu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Adı sürekli olarak ertelemelerle anılan James Webb Uzay Teleskobu için bir erteleme daha geldi. NASA, 18 Aralık’ta uzaya gönderilmesi beklenen teleskobun fırlatılmasını 22 Aralık’a erteledi. Erteleme kararının teleskobun kendisini uzaya götürecek Ariane 5 roketine montajı sırasında yaşanan bir olay nedeniyle alındığı belirtildi.

Teleskobu fırlatma aracı adaptörüne bağlayan sıkıştırma bandının aniden yerinden çıkmasının teleskopta beklenmeyen bir titreşime yol açtığı ifade edildi. Olaydan dolayı teleskobun zarar görüp görmediğinin incelendiği belirtilirken, konuyla ilgili bilgilendirmenin bu haftanın sonu itibarıyla yapılacağı açıklandı.

Hubble Uzay Teleskobu’nun takipçisi olan James Webb Uzay Teleskobu’nun ismi, yukarıda da belirttiğimiz gibi sürekli olarak ertelemelerle anılıyor. Geliştirme çalışmaları 1996’da başlayan teleskobun 2007’de faaliyete geçmesi planlanıyordu.

Ancak James Webb Uzay Teleskobu projesinde çalışmalar 2005’te “sil baştan” denilerek sıfırlanmıştı. 2016’da tamamlanması planlanan üretim süreci, teleskobun kompleks yapısı nedeniyle 2019’da bitmişti. Daha sonrasında ise pandemi ve diğer sorunlar nedeniyle teleskobu uzaya gönderebilmek mümkün olamamıştı.

İLGİLİ HABERLER