Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu aynalarını açtı ve en önemli aşamayı geçti

nasa james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), iki hafta boyunca gerçekleşen bir dizi büyük konuşlandırmayı sona erdirerek ana aynasını açmayı tamamladı. Devasa uzay teleskobunun on yıllarca çalışması için, tüm bu konuşlandırmaların mükemmel bir şekilde gitmesi gerekiyordu.

JWST’nin her iki tarafında, uzak evrenden kızılötesi ışık toplamak için kullanacağı iki ana ayna paneli bulunuyor. Bunların her biri üç adet altın kaplama altıgen aynadan oluşuyor. Cumartesi günü, en soldaki kanat açıldıktan sadece bir gün sonra, en sağdaki kanat da başarıyla açıldı. Artık her iki taraf da yerine sabitlendiğine göre, 6,4 metre genişliğindeki JWST’yi oluşturan 18 ayna dizisini tamamlanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021 Cumartesi günü uzaya fırlatıldı. Ayna tam boy hâlinde bir rokete sığamayacak kadar büyük olduğundan, bilim adamları onu, daha önce hiç yapılmamış bir şekilde, bileşenlerinin katlanmasına izin verecek şekilde tasarladılar. JWST uzaya ulaştığında, kritik açılma sürecine başladı. Bu haftanın başlarında, uzay aracı en karmaşık engelini aştı. JWST’nin Güneş’ten gelen ışığı engellemek ve aletlerini soğuk tutmak için kullanacağı bir güneş koruması yerleştirildi. JWST artık son şeklini aldığında, bilim adamlarının aynaların hizalandığından emin olmak için aynalarla biraz daha oynaması ve ayrıca onu evrenin sırlarını açığa çıkarmaya hazır hale getirmek için cihazlarını kalibre etmeye devam etmesi gerekecek.

Yaklaşık iki hafta sonra, James Webb Uzay Teleskobu derin uzayda nihai hedefine ulaşacak. JWST’den ilk görüntüleri almak için yaza kadar beklememiz gerekecek, ancak bu, muhtemelen beklemeye değer olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER