Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu ana yörüngesine yerleşti

james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu sonunda yeni evine ulaştı. NASA’dan yapılan açıklamada, uzayın derinliklerindeki gözlemevinin ana yörüngesine yerleştiği belirtildi. Teleskobun aynalarının açılımı daha önce gerçekleşmişti. Ancak teleskoptan gelecek ilk görüntüler için yaza kadar sabretmek gerekecek. Önümüzdeki aylarda teleskobu hizmete hazır hâle getirmek adına çalışacak olan NASA, üç ay boyunca optik hizalama için mesai harcayacak.

L2 yörüngesi, teleskobun görevi için hayati bir öneme sahip. Uzayın engelsiz biçimde görülebildiği bu yörünge, teleskoba interferansın olmadığı soğuk bir yer sağlıyor. Böylelikle teleskoptaki araçların tam kapasiteyle çalışması mümkün oluyor.

Teleskop kızıl ötesi ışınlarla evrenin ilk günleri üzerine çalışacak. Hubble uzay teleskobunun ulaşamadığı verilere James Webb ile ulaşılabilmesi hedefleniyor.

James Webb Uzay Teleskobu ana yörüngesine yerleşerek NASA’yı da rahatlattı. 10 milyar dolar maliyetli projeden beklentiler bir hayli yüksek. Teleskobun yörüngesine yerleştirilmesi, NASA’nın Dünya’nın çok uzağında böyle hassas ve sofistike bir işlemi gerçekleştirebildiğini göstermesi açısından önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER