Teknoloji

James Dyson: Elektrik süpürgesi sektöründe de Volkswagen skandalına benzer bir durum var

James-Dyson-221015

Enerji verimliliği skandallarından etkilenen tüketici ürünlerinin arasına elektrik süpürgeleri de eklenebilir. Sektörün önde gelen oyuncularından Dyson’ın kurucusu James Dyson, Alman rakipleri Bosch ve Siemens’in Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen enerji testlerinde hile yaptıklarını belirtti. Dyson, rakiplerinin hilesini Volkswagen’in emisyon testlerinde yaptığı oynamaya benzetti. Bosch ve Siemens aleyhinde yasal girişim başlatan Dyson, bu ay içinde Avrupa’daki yönetmeliklerin rakip üreticiler için arkasına saklanabilecekleri bir sis perdesi olduğunu dile getirdi.

Bosch’un bazı makinelerine kontrol aksamını yanlış yerleştirdiğini iddia eden Dyson, bu sayede enerji tüketiminin artırıldığını belirtti. Müşterilerin yanıltıldığını söyleyen Dyson, elektrik süpürgesi pazarındaki mühendislik çalışmalarının şirketlerin yolunu bulması amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Dyson, Bosch ve Siemens tarafından üretilen elektrik süpürgelerinde bulunan sensörlerin torba doluyken enerji tüketimini 750W’tan 1600W’a çıkardığını ifade etti ve AB’nin enerji verimliliği testlerinin boş torbalarla gerçekleştirildiğini belirtti. Dyson’ın bu sözleri, ortada kurumsal bir düzenbazlıktan ziyade bir yönetmelik yetersizliği bulunduğu düşüncesini oluşturuyor. AB’nin testleri sadece boş torbalı elektronik süpürgelere uygulaması, kurumun rahatça kandırılmasının da önünü açıyor gibi gözüküyor.

Bosch, bir basın açıklamasıyla iddiaları kesin bir dille reddetti. Tüm Bosch ve Siemens süpürgelerinin Avrupa enerji talimatlarına uygun olduğu belirtilirken, ürünlerin ev ve laboratuvar performansları arasında bir fark bulunmadığının altı çizildi. Şirket, aksi iddiaların yanıltıcı olduğu notunu düşmeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER