Ulaşım

Jaguar sürücüsüz otomobil hareketlerini gösteren ışıklı projeksiyonları test ediyor

Sürücüsüz otomobillerin gidecekleri yönü gösterme yöntemleri için otomobil üreticileri farklı yöntemleri test ediyor. Pek çok şirket şu an için standart sinyal ışıklarından şaşmasa da, Jaguar Land Rover daha farklı ve daha sezgisel görünen bir seçenek üstünde çalışıyor. Şirket, sürücüsüz otomobilin istikametini yol üzerine ışıklı projeksiyonla yansıtabilen bir sistem geliştirdi.

Jaguar’ın sistemi; otomobil dönerken, yola çıkarken veya köşeyi dönerken yola çubuklar yansıtıyor. Çubuklar arasındaki mesafenin artması veya azalması, aracın hızındaki değişimleri gösteriyor. Bu çubuklar sayesinde yayaların güvenle karşıdan karşıya geçip geçemeyeceklerini anlamaları kolaylaşıyor.

Jaguar’ın projeksiyon aracı hâlihazırda Aurrigo‘nun özel sürücüsüz araçlarında test ediliyor. Aurrigo, Jaguar’a sürücüsüz otomobilin niyetini gösteren “sanal gözler” teknolojisinin testinde de yardımcı olmuştu.

jaguarJaguar tarafından geliştirilen bu sistemin kullanışlı hâle gelmesinden önce aşılması gereken bazı engeller bulunuyor. Gün ışığında ve sert havalarda bu sistemin nasıl çalışacağı konusunda hâlâ bazı soru işaretleri bulunuyor. Diğer markaların da ortak bir çerçeve gibi görünen bu konsepti kendilerine uyarlayarak kullanmaları muhtemel görünüyor. Eğer bu sistem geniş ölçekli kullanıma hazır hâle gelirse, sürücüsüz otomobillere olan güvenin biraz daha artacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER