Teknoloji

Jack Dorsey yeni sosyal platformu için çalışmalarına hız veriyor

jack dorsey

Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey, Elon Musk’ın satın aldığı Twitter’dan kaçmak isteyenlere alternatif bir platform sunmaya hazırlanıyor. Dorsey, Musk’ın Twitter’ın dümenine geçmesinden kısa bir süre önce “merkezsizleşmiş” sosyal uygulaması Bluesky için beta testi kullanıcıları aradıklarını açıklamıştı.

Bluesky tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Sıradaki adım, protokolü test etmeye başlamak. Dağıtılmış protokolü geliştirmek zor bir süreç. Ağın oluşturulmasının ardından pek çok tarafın koordine çalışması gerekiyor. Bu nedenle öncelikle kapalı bir beta ile sorunları tespit edip düzelteceğiz. Beta testi süresince protokol özelliklerini tekrarlamaya devam edeceğiz ve nasıl çalıştığına dair detayları paylaşacağız. Hazır olduğunda açık beta testine başlayacağız.”

Bluesky’ın beta testine katılmak için bekleme listesi kayıtları da açıldı. Buraya tıklayarak Bluesky’ın beta testine kaydolabilirsiniz.

Bluesky, “Doğrulanmış Transfer Protokolü” ile çalışacak. Bu protokol, tek bir site yerine birden çok site tarafından çalıştırılan birleşmiş bir sosyal ağdan oluşuyor.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler de yer alıyor: ” ‘Bluesky’ kelimesi geniş bir fırsat ağını temsil ediyor. Proje yeni şekillenirken bu ismi kullanıyorduk ve şirketimizin adı olmaya devam ediyor. Doğrulanmış Transfer Protokolü’nün sunduğu olasılık dünyasına açılan bir kapı olacağına inandığımız için uygulamamıza Bluesky adını verdik.”

Jack Dorsey, geçtiğimiz ayın ortalarında yaptığı bir paylaşımda Bluesky’ı “sosyal medyanın temelleri ve kullanıcı verileri üstünde hak sahipliği iddia eden her platform için bir rakip” ifadesiyle tanımlamıştı. Bluesky, 2019’da Twitter tarafından “merkezsizleştirilmiş bir sosyal ağ konsepti oluşturmak” amacıyla kurulmuştu.

İLGİLİ HABERLER