Teknoloji

Jack Dorsey’nin şirketi Block dağıtılmış Bitcoin madenciliği için çalışıyor

jack dorsey bitcoin

Eskiden Square olarak bilinen ödeme şirketi Block’un CEO’su Jack Dorsey, açık bir Bitcoin madencilik sistemi oluşturmaya çalıştığını duyurdu.

Block’un donanımdan sorumlu genel müdürü Thomas Templeton, konuyla ilgili olarak paylaştığı bir tweet dizisinde şirketin sistemle ilgili hedeflerini özetledi. Bu hedef, sistemin kolay erişilebilir, güvenilir, performanslı ve hash hızına kıyasla nispeten güç açısından verimli olması şeklinde özetlenebilir.

Genel amaç, madenciliği daha merkezi olmayan hâle getirmek. Bu da dolayısıyla genel Bitcoin ağını daha esnek duruma getirmeye yarayacaktır. Kripto para biriminin değeri arttıkça ve ölçek ekonomileri olmadan madencilik yapmak daha zor hâle geldikçe, ağın çok küçük bir grup madenci üzerinde merkezileştiğine dair korkular var. Templeton, madenciliği daha merkezi olmayan hâle getirmenin, tamamen merkezi olmayan ve izinsiz bir gelecek için uzun vadeli bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak, Bitcoin madenciliğinin ne kadar enerji yoğun bir süreç olduğu göz önüne alındığında, bu planlar tartışmalı olabilir.

Templeton’a göre Block, kendi ASIC’ini (tek bir amaç için optimize edilmiş özel bir çip, bu durumda Bitcoin madenciliği) oluşturmaya açık, ancak ekip ayrıca yazılım programcılarını da içerecek. Amaç, aynı zamanda açık kaynaklı olan yüksek performanslı entegre bir sistem oluşturmaktır. Dorsey daha önce Bitcoin madenciliğinin bir güç kaynağına bir teçhizat takmak kadar kolay olmasını istediğin, donanım ve yazılım arasında dikey olarak entegre edilmiş bir madencilik sisteminde değer gördüğünü söylemişti.

Geçen yazın başlarında Square, madencilik sisteminin yanı sıra, “Bitcoin saklamayı daha yaygın hâle getirmek” amacıyla bir Bitcoin donanım cüzdanı oluşturduğunu duyurmuştu. Ayrıca Square, daha önce de müşterilerinin Cash App’i kullanarak Bitcoin alıp satmasına izin veriyordu. Jack Dorsey uzun zamandır Bitcoin’in hevesli bir destekçisi ve Twitter biyografisi basit bir şekilde sadece “#Bitcoin” ibaresini içermeye devam ediyor. Dorsey daha önce de, ekim ayında, Block için bir Bitcoin madencilik sistemi kurma arzusundan bahsetmişti.

İLGİLİ HABERLER