Teknoloji

İzlenim: CeBIT Bilişim’in eski havası artık yok

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cebit-perakende-bimeksBugün öğleden sonra yollara düştük, istikamet Beylikdüzü’ydü. Kadıköy’den oraya ulaşmak yaklaşık bir saatimizi aldı. Geçen senelerde daha otoparkın girişinde sıkışıklık olurdu, araçlar sıra kapmak için yarışırdı. Ancak bu sene rahat bir şekilde içeri girdik. Bu sene CeBIT Bilişim ile birlikte yine bir CeBIT organizasyonu olan uydu ve kablo teknolojileri fuarı da yapılıyor.

Bu seneki fuarın ana sponsoru Türksat olduğu için fuarda genişçe bir yer kaplamış. Standın farklı yerlerinde Türksat’ın servisleri tanıtılıyor. Türksat’ın kendisine çizdiği yol gerçekten akılcı. Şirket kendisini sadece uydu ve kablo TV ya da internet hizmeti veren şirket olarak sınırlamıyor, kurumsal hizmetler de sunuyor. Standın bir köşesinde isteyenler Teledünya sinema paketini de bir ay ücretsiz izleme imkanı yakalıyor. Fuarda dikkat çeken başka bir şirket de internet servis sağlayıcısı SmileADSL. Şirketin yeni hizmetleri ilk kez CeBIT’te gözler önüne seriliyor. TTNET’ten sonra Smile ADSL de müzik dağıtım işine giriyor. Ayrıca internet üzerinden telefon görüşmesine imkan veren SIP istemcisi de iPhone üzerinde sergileniyor. TurkNet’in standından da 6 aylık ücretsiz ADSL aboneliği almak mümkün.

Bu seneki fuarda mobil iletişim alanında büyük oyuncu yok gibi birşey. Ne Turkcell, ne Vodafone, ne de Avea fuarda yok. Hatta Türk Telekom bile yok. Nokia ve Sony Ericsson gibi üreticiler de katılmayınca meydan yerli çift hatlı telefon üreticilerine kalmış. Trident, Vertice gibi şirketlerin iPhone, Nokia ya da BlackBerry çakması ürünleri ilgi çekiciydi, özellikle Vertice’in WiFi600 adlı ürünü oldukça beğendik. Sunny’nin CeBIT’te sergilediği ve yılbaşına doğru piyasaya sunmaya planladığı medya oynatıcısı 11500 HD’de ilgi çekici bir diğer üründü. Bu ürün Ethernet üzerinden internete bağlanarak hem sörf, hem fotoğraf görüntüleme, hem de video izleme imkanı sunuyor. Ayrıca uydu üzerindeki HD yayınları da izletiyor. İnternet radyolarını dinleyebilme özelliği de cabası. Yalnız cihazın tasarımına biraz daha özenilebilirdi. Cihazın için görmek güzel olmuyor.

Toshiba standını “Tüketici Elektroniği” bölümü yerine “İş Dünyası” bölümüne açmış. Burada şirketin dizüstü bilgisayarlarını ve HD TV’lerini incelemek mümkün. Bizim ilgimizi çeken cihaz ise geçtiğimiz ay Berlin’deki IFA 2009’da sergilenen yeni ürün JournE Touch oldu. Windows CE tabanlı bu cihaz hem internette gezinme imkanı sunuyor, hem de MSN Messenger’da sohbet etmenizi sağlıyor. Flickr, Picasa ve YouTube desteğine sahip olan bu cihazın videosu burada yer alıyor. Cihazın arayüzü güzel, ancak ısındığımızı söyleyemeyiz. Ana ekrana dönüş bazen güç alıyor, alışmak için zamana ihtiyaç var. Bu arada JournE Touch’ı internete bağlayıp göstermek daha güzel olurdu, ancak buna da imkan yoktu. Pardus’un standına uğrayanlar da bir adet kurulum CD’si edinmeden geçmesinler.

İnternetin giderek daha fazla yaygınlık kazanmasıyla birlikte müşterilere inmek için farklı yollar gelişti. Bu nedenle CeBIT’e olan ilgi tüketici elektroniği anlamında azaldı. Ancak “İş Dünyası” bölümü canlılığını korumaya devam ediyor. Sektörü takip edenlerin bu bölümü es geçmemeleri gerekiyor. Bu arada fuarda gezinirken beğendiklerimizi anında internette Teknoblog Flickr üzerinden paylaştık. JournE Touch’ın inceleme videosunu bile anında yükledik. 3G sağolsun! Yazının devamındaki bağlantıdan karemize takılan birkaç ayrıntıyı bulabilirsiniz.

İlgili – Teknoblog Flickr

İLGİLİ HABERLER