EğlenceManşetler

iTunes eylül ayında Türkiye’de faaliyete geçebilir

Dijital müzik dağıtımında iTunes mağazasıyla oyunun kurallarını değiştiren Apple bu sayede gelirlerine önemli bir kalem eklemişti. 2001 yılında faaliyete geçen bu mağaza 11 yıl boyunca sadece şarkıların dağıtıldığı bir ortam olmaktan çıktı; filmler, diziler ve TV programları da bu servis üzerinden satılır veya kiralanır hâle geldi. iPhone’un piyasaya çıkışının ardından mobil uygulamaların da App Store olarak adlandırılan alt mağaza altında dağıtıldığını ve böylelikle yeni bir sektörün oluştuğunu gördük.

Şu anda iTunes mağazasının sadece mobil uygulama, eğitim ve podcast bölümleri Türkiye’ye açık. Bu mağazanın en önemli bölümü olan müzik mağazası ne yazık ki kapalı. Müzik severler, Apple fanatikleri, aslında onların dışında birçok kişi iTunes’un bu önemli bölümünün açılmasını bekliyor. Apple’ın Türkiye faaliyetlerini yoğunlaştırması, burada şirket açması bu konuda önemli adımların atılacağı şeklinde yorumlanıyordu. Ortalıkta dolaşan son duyumlar da bunu doğrulayan niteliğe sahip.

Söylentilere göre Apple ile Mü-Yap telif konusunda nihayet anlaşmaya varmış. Bunun sonucunda iTunes’un müzik mağazasının eylülde Türkiye’de açılacağı iddia ediliyor. Bu arada M. Serdar Kuzuloğlu da dün Twitter hesabı üzerinden geçtiği bir güncellemeyle bu söylentileri bir nevi doğrulamış oldu:

iTunes’un Türkiye’de faaliyete geçmesi, bundan böyle iOS cihaz sahiplerinin şarkılara daha kolay şekilde, cihazlarında bulunan iTunes uygulaması aracılığıyla ulaşacağı anlamına geliyor. Sadece iOS kullanıcıları değil, Windows ve Mac kullanıcıları da cihazlarında yüklü iTunes uygulaması yardımıyla daha kolay yoldan şarkı indirme ve bunlara her yerden erişme fırsatı bulacak. Tahmin ediyoruz ki, iTunes mağazasının açılmasından sonra iTunes’un bulut servisleri de Türkiye’de kullanıma sunulacaktır.

Bu arada iTunes’un müzik mağazası Türkiye’de açık olmasa da, telifi Mü-Yap’ın elinde bulunan şarkıların uzun zamandır iTunes üzerinden yurt dışında satılmakta olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yani, iTunes müzik mağazsında hatırı sayılır bir Türkçe müzik arşivi bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER