Eğlence

Filmler vizyon tarihlerinin iki hafta sonrasında iTunes’ta kiralanabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

itunes filmApple’ın kullanıcılarına vizyona yeni giren filmleri normalden biraz daha yüksek bir kiralama ücreti karşılığında sunmayı istediği söyleniyor. Bloomberg’in haberine göre, şirket bunun için film stüdyolarıyla görüşmeler yapıyor. Kaynaklar, Apple’ın halen sinemalarda gösterilen filmleri iTunes’ta sunmak için çok istekli olduğunu belirtiyor. Cupertino merkezli şirketin talebinin gerçekleşmesi durumunda film stüdyoları ve sinema zincirleri arasındaki ilişkilerin biraz daha gerilmesi muhtemel görünüyor. Ancak uzun vadede sinema endüstrisinin bu yönde bir dönüşüm geçirmesinin kaçınılmaz olduğu yorumları da yapılıyor.

Bloomberg’in haberinde, Apple’ın konuya ilişkin olarak 20th Century Fox, Warner Bros. ve Universal Pictures ile görüşmeler yaptığı belirtildi. Apple, bu hamlesinde başarıya ulaştığı takdirde hem iTunes’a daha ayrıcalıklı bir konum kazandıracak hem de Amazon ve Netflix gibi rakipleriyle olan mücadelesinde avantaj kazanacak. Ücretli abone sayısı 20 milyona ulaşan Apple Music büyümeyi sürdürse de, Apple çevrim içi dizi ve film sunma konusunda rakiplerinin arkasında yer alıyor. Ancak Hollywood’un en büyük üç stüdyosuyla anlaşmak, Apple’ın bu durumu değiştirmesini sağlayabilir.

Apple’ın bu isteğini gerçekleştirmesi, sinema endüstrisi için de büyük bir değişim anlamına geliyor. Yurt dışında büyük sinema zincirleri filmlerin özel gösterim haklarını genelde 90 gün boyunca ellerinde tutabiliyor. Türkiye’de büyük sinema zincirlerinin tekeli nedeniyle bağımsız filmler kendilerine vizyonda yer bulmakta zorlanıyor. Ancak sinemada film izleyenlerin sayısının sürekli olarak düşmesi, film stüdyolarını da alternatif yollar üzerinde düşünmeye zorluyor. Napster, Facebook ve Spotify gibi girişimlerin şekillenmesinde önemli rol oynayan Sean Parker, “Screening Room” adında bir konsept önerisinde bulunmuş ve çevrim içi servislerin yüksek bir ücret karşılığında filmleri sinemalardan önce gösterebileceklerini belirtmişti. Bu tarz bir çözümün hayata geçmesi durumunda sinema salonlarının öneminin azalacağı söylenebilir.

iTunes korsan endişesine karşı da koruma sunabilir

Bu tarz çözümler izleyiciler için heyecan verici olsa da, film stüdyoları korsan endişesi nedeniyle biraz daha temkinli bir tavır takınıyor. iTunes hali hazırda içeriğini şifrelediği için korsanlara karşı bir korumaya da sahip. Ancak bu durum, girişimci korsanların Apple’ın aldığı güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşamayacağı anlamına gelmiyor. Yine de, sinema izleyiciliğinin gittiği yön Apple’ın girişimini makul kalıyor.

İLGİLİ HABERLER