Teknoloji

Apple Çinli uygulama geliştiricilerine 17 milyar dolar kazandırdı

itunes app storeApple CEO’su Tim Cook, hafta sonunda Çin’de temaslarda bulundu. Cook, Çin programı çerçevesinde Çin Siber Güvenlik Dairesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Apple CEO’su, bu konuşma sırasında bazı ilginç bilgiler paylaştı. Çin’de 1.8 milyon iOS geliştiricisi bulunduğunu belirten Cook, bu geliştiricilerin iTunes App Store’un açıldığı 2008’den bu yana 112 milyar yuan kazandığını dile getirdi. Söz konusu meblağ, yaklaşık 17 milyar dolara tekabül ediyor.

Tim Cook, daha önce yaptığı bir açıklamada Apple’ın App Store’un açılışından bu yana geliştiricilere 70 milyar dolar ödediğini duyurmuştu. Çinli geliştiricilere ödenen rakam, toplam bedelin neredeyse yüzde 25’ine tekabül ediyor. Bu da App Store’da geliştiricilere ödenen her 4 dolardan 1’inin Çinli geliştiricilerin cebine gittiği anlamına geliyor.

Apple’ın Çin’deki performansı son zamanlarda biraz yavaşlasa da, Çin hâlâ şirket için en önemli pazarlar arasında yer alıyor. Toplam satış bakımından Apple’ın en büyük üçüncü pazarı olan Çin’de Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi yerel üreticiler, uygun fiyatlı seçenekleriyle iPhone’a ciddi alternatifler sunuyor. Apple ise iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X ile bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

iTunes App Store için de Çin önemli bir pazar

Çin’in kalabalık nüfusu, ülkeyi Apple’ın uygulama mağazası iTunes App Store için de önemli bir hâle getiriyor. Apple’ın ülkedeki satışlarını artırması durumunda App Store’daki Çin etkisinin de biraz daha artması şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER