Teknoloji

ITU ekim ayında patent anlaşmazlıkları konulu bir toplantı düzenleyecek

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 10 Ekim tarihinde Cenevre’de patentlerle ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yapmaya karar verdi. Bu toplantıya sektörün büyük oyuncularının katılması ve dünyanın dört bir yanında devam etmekte olan patent davaları üzerinde açıkça tartışması amaçlanıyor.

Toplantının odak noktası FRAND (Açık, Makul ve Adil) sorunları olacak. Burada neyin FRAND kapsamına girdiği, neyin girmediği; bunları mahkemeye taşımanın mantıklı olup olmadığı tartışılacak. ABD ve Avrupa’da sayıları giderek artan patent davaları bu tarz bir toplantıyı gerekli kılmış gibi görünüyor. ITU Genel Sekreteri Dr. Hamadoun Touré mevcut durumdan yakındı ve düzenlenecek olan panelin çözüm konusunda işe yarayacağını umduğunu işaret etti. Touré günümüz piyasa koşullarında standart niteliğindeki patentlerin pazara girişlerde engel çıkardığını, bu durumun çözüme kavuşması için acil değerlendirme gerektiğini vurguladı. Patentlerin inovasyonu bastırma değil, ona teşvik etme anlamı taşıdığını da sözlerine ekledi. Patent sahiplerini, kullanıcı gereksinimlerini ve aynı zamanda pazarın ihtiyaçlarını tanımanın dengeleyici bir hareket olacağını da belirtti.

ITU’nun düzenleyeceği bu panele kimlerin katılacağı henüz belli değil. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler kuruluşunun bu problemlerde bir çözüm konusunda mutabakat sağlamakta başarılı olacağını da bilemiyoruz.

İlgili >> BBC, ITU

İLGİLİ HABERLER