Teknoloji

İtalyan veri koruma kurumundan TikTok’a yaş doğrulaması zorunluluğu

tiktok algoritma

İtalya’nın veri gizliliği otoritesi, video paylaşım uygulaması TikTok’a, yaşı doğrulanamayan kullanıcıların hesaplarını geçici olarak engellemesi ile ilgili bir emir verdi. Söz konusu emir, TikTok ile ilgili bir “bayılma meydan okuması”” akımının yol açtığı ölüm vakasından sonra çıkarıldı. Palermo şehrinde 10 yaşında bir kız, TikTok’ta gördüğü akıma benzer bir video oluşturma girişimi sırasında boğularak hayatını kaybetmişti. Ebeveynleri yetkililere kızlarının TikTok’taki bu akımla ilgili olarak hayatını kaybettiklerini bildirmişti. Yetkililer, herhangi bir kişinin kızı bu meydan okumaya davet edip etmediğini araştırıyor.

İtalyan Veri Koruma Kurumu, TikTok’a İtalya’daki doğrulanmamış kullanıcıları en az 15 Şubat’a kadar engelleme talimatı verdi. Şirket, The Guardian’a platformunda çocuğu meydan okumaya katılmaya teşvik edecek içerik bulamadığını söyledi, ancak soruşturmayla ilgili olarak iş birliği yaptığını söyledi. Ayrıca bir TikTok sözcüsü The Verge sitesine, “Gizlilik ve güvenlik TikTok için en önemli önceliklerdir ve tüm kullanıcıları, özellikle genç kullanıcılarımızı korumak için politikalarımızı, süreçlerimizi ve teknolojilerimizi sürekli olarak güçlendiriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Hizmet şartlarına göre, kullanıcıların TikTok’ta bir hesaba kaydolmak için en az 13 yaşında olması gerekiyor. Ancak İtalyan yetkililer bu kuralı aşmanın kolay olduğunu söyledi. TikTok, ABD’de 13 yaşın altındaki çocuklar için uygulamasının ayrı bir sürümüne sahip. Genç Kullanıcılar için TikTok uygulaması bu yaş kesimindeki kullanıcıların kullanabileceği içeriği ve etkileşimi sınırlandırmayı amaçlıyor.

Popülerliği hızla artarken TikTok, geçen yılın çoğunu genç kullanıcıların hesapları için daha fazla gizlilik kontrolü ekleyerek geçirdi. Uzaktan ebeveyn denetimlerini getirdi ve ebeveynlerin uygulamada çocukların gizlilik ayarlarını değiştirmesine izin verdi. Bu ayın başlarında TikTok, 13 ila 15 yaş arasındaki kullanıcılar için varsayılan gizlilik ayarlarını güncelledi, videolarını kimlerin görebileceği ve bunlara yorum yapabileceği konusunda sınırlar koydu.

Ancak çocukların mahremiyetini savunan kesimler, TikTok’un kendi platformunda çocukları korumak için yeterince şey yapmadığını savunuyor. Pekin merkezli ana şirketi ByteDance, 2019’da ABD Federal Ticaret Komisyonu’na Musical.ly adlı eski bir TikTok sürümü için 5,7 milyon dolar para cezası ödemişti. Söz konusu ceza 13 yaşın altındaki kullanıcıların ebeveynlerinin izni olmadan uygulamaya kayıt olmasına izin vererek Çocukların Çevrimiçi Gizliliği Yasasını (COPPA) ihlal ettiği iddiaları üzerine verilmişti.

İtalya’da doğrulanmamış hesapların geçici olarak askıya alınması, TikTok’un “yaşlarının mutlak kesinliği olmayan kullanıcıların verilerini ve dolayısıyla yaş gereksinimi ile ilgili hükümlere uygunluğu daha fazla işlemesini” yasaklıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER