Ulaşım

İsveç elektrikli otomobilleri şarj edecek bir yol yaptı

isvecİsveç elektrikli otomobillerin daha hızlı benimsenmesini sağlamak adına dikkat çekici bir adım attı ve elektrikli otomobillerin hareket hâlindeyken şarj edilebilmesini sağlayan bir yol yaptı. Başkent Stockholm’ün dışındaki 2 kilometre uzunluğundaki yolda elektrikli bir ray sistemi bulunuyor. Bu mesafe kısa olsa da, devletin ülkedeki tüm otoyolları elektrikli otomobil şarjına uygun getirme planı açısından önem taşıyor. Otomobillerin hareket hâlindeyken şarj edilebilmeleri için altlarından özel bir kolun çıkması ve bu kolun raylara yerleştirilmesi gerekiyor.

Yoldaki teknolojiyi 90’lı yılların popüler araba yarış setlerine benzetmek çok yanlış olmayacaktır. Araba yarış setlerinde de araçlar pistten aldıkları enerjiyle hareket ediyordu. Söz konusu özel kolun bağlantısı, otomobil raydan ayrıldığında otomatik olarak kesiliyor. Dinamik şarj teknolojisi, sadece otomobil hareket hâlindeyken elektrik aktarımı yapıyor. Sistem tüketilen enerjiyi de hesaplayarak bu bedeli sürücü ve araca doğru biçimde yansıtıyor.

Ülkede bundan iki yıl önce de elektrikli otomobillerin şarjı için bir tepe üstü kablo sistemi test edilmişti. Ray ve özel kol sisteminin kurulumu denenen ilk sisteme kıyasla daha kolay görünüyor. Projeyi hayata geçiren eRoadArlanda isimli şirketin CEO’su Hans Säll, uzun vadede ülkenin toplam uzunluğu 20 bin kilometreyi bulan tüm otoyollarında bu sistemi uygulamayı planladıklarını belirtti.

20 bin kilometrede bu uygulamayı yapmanın yeterli olacağını söyleyen Säll, ülkede otoyollar arasındaki mesafenin 45 kilometrenin üstünde olmadığını ve otomobillerin bu mesafede şarja ihtiyaç duymadığını hatırlattı. eRoadArlanda CEO’su, bazı kişilerin sadece 5 bin kilometrede elektriklendirme uygulamasının da yeterli olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Elektrikli raylı yol sisteminin İsveç’e maliyetinin kilometre başına 1 milyon avro civarında olması öngörülüyor. The Guardian’ın haberinde bunun şehir içinde inşa edilen bir tramvay hattına kıyasla 50 kat daha az bir rakam olduğu belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER