Manşetler

İstanbul Senin: İstanbullular’ın hayatını kolaylaştıracak hizmetler cepte

İstanbul Senin mobil uygulama inceleme yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni uygulaması ile ilgili yorumlar var.
istanbul senin mobil uygulama inceleme

İstanbul Senin indir

App Store | Google Play

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir yandan sahip olduğu çeşitli uygulamaları güncelleyip onlara yeni özellikler kazandırırken bir yandan da kullanıcıların tüm hizmetlere tek bir yerden ulaşabilecekleri, portal niteliğinde bir mobil uygulama sunuyor. Kasım ayının ortalarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından duyurulan İstanbul Senin uygulamasını App Store veya Google Play üzerinden iPhone veya Android telefonlara ücretsiz olarak indirebilirsiniz. İstanbul Senin mobil uygulama inceleme yazısında, bu yeni uygulama ile ilgili izlenimler ve yorumlar aktarıyoruz.

Uygulamanın açılış sayfası başlıklar altında gruplandırılmış, bir mobil web sayfasının havasını yansıtıyor. En başta İstanbul Senin uygulamasının tanıtımı niteliğinde birtakım pankartlar görüyoruz. Hayatınızı Kolaylaştıranlar bölümünde ise İstanbul’da yaşayanların hemen ulaşmak isteyecekleri çeşitli servislerin bağlantılarına yer veriliyor. Bunların büyük bir kısmını ulaşımla ilgili hizmetler oluşturuyor. İstanbulkart, Otobüsüm Nerede, Cep Trafik gibi hizmetleri burada görüyoruz. Bunlara tıkladığınızda her bir hizmetin mobil web siteleri açılıyor. Aslında uygulama bağlantısı kurulursa, eğer kullanıcının telefonunda söz konusu uygulamaların bulunması hâlinde doğrudan onların açılması sağlanırsa, daha iyi olabilir.

istanbul senin mobil uygulama inceleme

Favoriler bölümü altında Söz Senin, Kariyer İBB, Panorama İstanbul, İstanbul’u Seyret gibi, uygulama editörlerinin öne çıkardığı çeşitli bölümler bulunuyor. Bunlara tıkladığınızda da, tıpkı yukarıdaki servislerde olduğu gibi, söz konusu İBB hizmetlerinin mobil web siteleri, uygulama içi tarayıcı dahilinde açılıyor.

İstanbul’u Keşfet bölümü altında, İstanbul ile ilgili olarak hazırlanmış çeşitli makalelere yer verilmiş. Her bir makale 2 Haziran 2021 tarihli görünüyor, muhtemelen uygulamanın belediye içinde beta olarak sunulması sırasında hazırlanmış içerikler. Bu bölümün yeni içeriklerle zenginleştirileceğini ve daha güncel tarihli makalelerin yer alacağını tahmin ediyoruz. Yine aynı sayfada yer alan Kampanyalar bölümü için de benzer bir yorumda bulunabiliriz. Bu bölümün de güncelliğinin sağlanması gerekiyor.

istanbul senin mobil uygulama inceleme

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetleri uygulamada

Popüler Uygulamalar ve Birlikte Başaracağız bölümleri ise daha çok İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Askıda Fatura, Halk Bakkal, Yuvamız İstanbul gibi bilinen sosyal hizmetlerine dair uygulamaların kısayollarını içeriyor. Her bir uygulamanın mobil web sitesi, uygulama içi pencerede açılıyor. İstanbul Senin uygulamasına kullanıcı girişi yaptığınızda, bu uygulamalara geçiş yapmak istediğinizde sizden bilgi paylaşımı için yetki de isteniyor. Yetki verdiğiniz takdirde söz konusu uygulamalara girebilirsiniz. Askıda olan faturalardan ödeme yapma, Hamidiye Su siparişi verme ve bunun gibi işlemleri, İstanbul Senin uygulamasından ayrılmadan gerçekleştirebilirsiniz.

istanbul senin mobil uygulama inceleme

İstanbul’da Bir Gün, Hareket Halinde Gerekenler, 16 Milyon İçin Çalışıyoruz, Bilgi & Destek gibi bölümlerin altında, başlıklara uygun kategorilere göre seçilmiş uygulama ve servislerin bağlantıları sunuluyor. Ayrıca bu başlangıç sayfasının en altında, Tüm Uygulamalar başlığı altında Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu tüm hizmet ve uygulamalar listeleniyor.

Dikkatimizi çeken en önemli noktalardan bir tanesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, çoğu uygulama ve hizmetin uygulama içi web tarayıcısında açılması. Yani web tabanlı uygulamalar bir mobil uygulama paketi içinde sunuluyor. Her ne kadar doğal uygulama deneyiminin daha ideal olduğunu düşünsek de, İstanbul Senin uygulamasının sunduğu web tabanlı deneyimi de iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Herhangi bir uygulama veya hizmetin bağlantısına tıklattığınızda, yüklenmesi uzun sürmüyor.

İstanbul Senin uygulaması dahilinde sunulan kolaylıklardan yararlanmak için uygulamaya üye olmanız gerekiyor. Üye olurken TC Kimlik numarası da isteniyor. Bu bilgi dahilinde, diğer servisleri de, tabii ki bilgi paylaşımı için yetki verdiğiniz takdirde, her bir servis için ayrı ayrı kullanıcı girişi veya üyeliğe gerek duymadan kullanabiliyorsunuz. Örneğin, İstanbul Senin uygulamasından İstanbul Kart servisine girdiğinizde, sistem sizi otomatik olarak tanıyor ve bilgilerinize erişebiliyorsunuz. Aynı durum İGDAŞ veya İSKİ gibi servisler için de geçerli. Bunlara girdiğinizde de abonelik ve fatura bilgilerinizi, herhangi bir ek bilgi girmeden görebiliyorsunuz.

İstanbul Senin aynı zamanda bir ödeme aracı

İstanbul Senin uygulamasının temel amacı, İstanbul’da yaşayanların yanlarına cüzdan almadan, tüm ödeme işlemlerini mobil uygulama üzerinden gerçekleştirmelerini sağlamak. Bunun için de bir ödeme bölümü barındırıyor. İstanbul Senin uygulaması içinde tanımlanmış bir dijital İstanbulkart göreceksiniz. Kredi kartı bilgilerinizi girerek doğrudan bakiye yüklemesi gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra da Ödeme ekranında göreceğiniz ödemeleri dijital kartınızla yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, uygulamanın altındaki menü çubuğunun ortasında bir kare kod bölümü var. Metro ve diğer toplu ulaşım araçlarına binişte, ödemeyi QR kodla yapmak için bu aracı kullanabilirsiniz. Bu kullanımın ileride daha fazla alana yayılacağını tahmin ediyoruz.

istanbul senin mobil uygulama inceleme

istanbul senin mobil uygulama inceleme

Uygulama içinde bir Sohbet bölümü var. Ancak şu an için burası, çeşitli duyuruların yapıldığı bir alan niteliğini taşıyor. İstanbul Senin ve İBB tarafından yayınlanmış, tanıtım ve duyuru niteliğinde bazı mesajlar var. Bu bölüm henüz bir sohbet robotuna da bağlanmış gibi görünmüyor. Basit bir “Merhaba” mesajına herhangi bir otomatik mesaj da dönülmüyor. Bu arada, Sohbet bölümü içinde gönderilen mesajların neredeyse tamamı bildirim olarak da gönderiliyor. Bu, bir süre sonra rahatısız edici oluyor, bu nedenle uygulamanın bildirimlerini kapatmak veya sessize almak isteyebilirsiniz.

İstanbul Senin uygulamasının ana sayfasının en tepesinde bir arama motoru da bulunuyor. Bu arama motoru sayesinde aradığınız hizmet veya uygulamaya kısayoldan erişebilirsiniz. Ancak bu arama motorunun geliştirilmeye ihtiyacı var. Tek bir kelime ile aramada isabet oranı yüksek, ancak kelime grupları veya belirli kelimeler için sonuç dönmüyor. Örneğin, “doğalgaz” kelimesiyle arama yaptığımızda “Sonuç Yok” ekranı karşımıza çıktı. Halbuki burada İGDAŞ sonucunu görmeliydik.

istanbul senin mobil uygulama inceleme

Profil bölümünde Lisanslar sayfası altında uygulama içinde kullanılan tüm üçüncü taraf bileşenler liste hâlinde veriliyor. Geliştiriciler açısından, bunların listelenmesi ilginç ve memnun edici bir detay olarak nitelendirilebilir.

Sonuç olarak İstanbul Senin uygulaması, tüm İstanbullular’ın birçok belediye hizmetine rahatlıkla erişmesine veya şehrin yönetimi için fikir belirtmesine yardımcı olacaktır. Yerel uygulama olsa da, çoğu servislere ve uygulamalara erişim web uygulaması mantığıyla ilerliyor. Burada sunulan deneyimin uygulamanın yayınlandığı ilk zamanlara göre ilerlediğini ve daha iyi noktaya geldiğini söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER