Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dünyayı canlı izleyin

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz aylarda sinemalarda gösterilen Yerçekimi filminin etkileyici yanlarından bir tanesi de dünyanın hayran bırakan görüntüleriydi. Bu görüntülerle tatmin olmayanlar için sevindirici bir haber var. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) uzaydan canlı HD yayını yapmaya başladı.

iss-canli-yayin-020514

Yüksek Çözünürlüklü Yeryüzü Görüntüleme (HDEV) olarak adlandırılan deney kapsamında uzay istasyonunun dünyayı görüşü internet üzerinden canlı yayınlanıyor. Canlı yayın için ISS’e dört adet kamera kuruldu ve bunların yayını Ustream üzerinden gerçekleştiriliyor. Kameralar 720p çözünürlükte yayın yaparken ISS ekibinin radyo bağlantısı üzerinden gerçekleştirdiği telsiz görüşmeleri de yayınla birlikte izleyicilere ulaştırılıyor.

Eğer canlı yayın sırasında karanlık görüntüye denk geldiyseniz, bu durum uzay istasyonunun gece döngüsü içinde olduğunu gösteriyor. Bu, her 90 dakikada bir tekrarlanıyor ve 40 dakika boyunca sürüyor.

Ekim 2015’e kadar sürecek bu test süresince kamera donanımının uzayın zorlu şartlarına ne kadar dayandığı ve nasıl işlediği görülecek. Test bittiğinde NASA gelecekteki görevlerde hangi kameraları kullanacağına karar vermiş olacak.

Projede kullanılan ekipmanların bir kısmının lise öğrencileri tarafından geliştirilmiş olması da dikkat çekici ayrıntılardan bir tanesi arasında bulunuyor.

İlgili >> Ustream

İLGİLİ HABERLER