Bilim

İsrail koronavirüse karşı terörle mücadele teknolojisini kullanacak

koronavirüs

İsrail’in koronavirüs salgınıyla mücadele etme girişimi, insanların gizliliğini riske atma konusunu pek dikkate almayacak gibi görünüyor. Başbakan Benjamin Netenyahu, virüsü taşıyanlarla temas içinde olan insanları belirlemek için terörle mücadelede kullanılan izleme ve gözetleme teknolojisini kullanmayı da içeren planları açıkladı.

Başbakan, Tayvan’dakine benzer “dijital araçlara” atıfta bulunmanın haricinde teknoloji konusunda fazla açık konuşmadı. Ancak İsrail’in iç güvenlik hizmeti Shin Bet, Reuters’e yaptığı açıklamada yöntemlerini kullanmaya çalıştığını doğruladı.

Ne var ki, bu durum şimdiden gizlilik konusunda endişelerin dillendirilmesine neden oldu. Gizlilik uzmanı Avner Pinchuk izleme aktivitelerinin, karantinayı ihlâl eden kişilerin telefonlarının gerçek zamanlı izlenerek yetkili kuruluşların bilgilendirmesi veya COVID-19 hastasının seyahatlerinin veya kişilerinin meta verileri izlenerek belirlenmesi gibi durumları da içereceğini söyledi. Shin Bet ise, teknolojisini “izolasyon yönergeleri bağlamında” kullanmayacağını söyleyerek eleştirilere cevap verdi. Ancak daha ilk etapta sürekli izleme konusununun gündeme gelmesi, açıklamaların inandırıcılığını azaltıyor.

Farklı ülkeler yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele etme konusunda radikal önlemler almaya başladı. İsrail de bu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede oteller, alışveriş merkezleri, lokantalar ve tiyatrolar kapatıldı. Gözetleme teknolojisinin kullanılması nispeten yeni bir yöntem sayılır. Diğer ülkelerin de, yasalarının izin vermesi durumunda İsrail ile aynı yöntemi izlemesini bekleyebiliriz. Eğer bu olursa, salgını kontrol altına almak amacıyla gözetleme teknolojilerinin kullanılması genel bir yöntem hâline gelecektir.

İLGİLİ HABERLER