Teknoloji

İspanyol haber siteleri Google Haberler’in ardından zor günler geçiriyor

google-yeni-logo-200913

İspanyol haber sitelerinin trafiği, Google’ın ücretsiz haber indeksi Google Haberler’den çıkarılmalarının ardından yüzde 10 ila 15 arasında düştü. Google’dan daha önce yapılan açıklamada İspanya’da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve Google Haberler’i gösterdiği tüm makaleler için ödeme yapmak zorunda bırakan yasa nedeniyle bu kararın alındığı belirtilmişti.

Web analitik şirketi Chartbeat’e ait veriler, Google Haberler’in İspanya’dan çıktığı 16 Aralık tarihi itibarıyla İspanyol haber sitelerinin dış trafiğinin bir hafta önceye kıyasla keskin bir düşüş yaşadığını ortaya koyuyor. Toplam trafiğin daha az etkilenmesindeyse okuyucuların dış bağlantılardan ziyade yayınlar arası bağlantıları takip ettiğini gösteriyor. Sonuçları değerlendiren Chartbeat’in şef veri uzmanı Josh Schwartz ortada halihazırda bir ilişkinin olduğunu, ancak birkaç günlük daha izlemenin ardından daha sağlıklı bir analizin gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Google ve Avrupa’nın dört bir yanındaki yayıncılar bu deneyin sonucunu merakla izliyor. İspanya, Google ve Avrupalı yayıncıların arasında süregelen uzun soluklu mücadelenin en son cephesini oluşturuyor. Avrupalı yayıncılar kıtanın arama pazarının yüzde 86’lık kısmını kontrol eden Google’ın kendilerine haklarını vermediğini ve içeriklerinin haksız biçimde sömürüldüğünü iddia ediyor. Google ise Google Haberler üzerinden para kazanmadığını ve indeksin temelinde yayıncıların çıkarına çalışan bir araç olduğunu öne sürüyor.

Google benzer bir sorunu Almanya’da da yaşamış ve tartışmaların ardından Google Haberler’in Almanya’da isteğe bağlı bir servis olmasına karar verilmişti. Ülkenin en büyük haber yayıncısı Axel Springer iki hafta boyunca Google Haberler’in dışında kalmış, ardından trafiğinin yüzde 40 oranında düşmesini gerekçe göstererek servise geri dönmüştü. İspanya’da yaşananların nasıl sonuçlanacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER