Bilim

İspanya klimalara sıcaklık sınırı getiriyor

ispanya

Avrupa için 2022 yazı, sıcak hava dalgaları ve artan enerji fiyatları nedeniyle oldukça zorlu geçiyor. Bu zorlu dönemde vatandaşlarından klima kullanımını sınırlandırmalarını isteyen ülkeler arasına İspanya da katıldı.

Ülkenin resmi gazetesinde yayımlanan ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek yeni bir hükümet kararı, kamuya açık alanlardaki klimalara 27 santigrat derece sıcaklık sınırı getiriyor. Kısacası kamusal alanlarda klimaların 27 derece veya üstüne ayarlanması gerekecek. Buna ek olarak, klimanın çalıştığı yerlerde kapıların kapalı tutulması da zorunlu olacak.

Yasanın kapsama alanına giren kamusal alanlar arasında ofisler, mağazalar, barlar, tiyatrolar, havalimanları ve tren istasyonları bulunuyor. Karar evler için de bir tavsiye niteliği taşıyor. Kış ayları için de maksimum sıcaklık sınırı 19 derece olarak belirlenirken, bu önlemlerin 2023’ün kasım ayına kadar geçerli olacağı açıklandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkenin acilen enerji tasarrufuna başlaması gerektiğini belirtti. Sanchez, ofis çalışanlarının klimasız serinlemesi için kravatlarını çıkarabileceğini; kendisinin bakanlardan, bürokratlardan ve özel sektör patronlarından gerekli olmadıkça kravat takmamalarını istediğini belirtti. Kravat takmama çağrısının sıcak havaya karşı mücadele için naif bir önlem olduğu söylenebilir.

Sanchez’in bu çağrısı herkesi etkilemiş gibi görünüyor. Madrid bölge başkanı Isabel Diaz Ayuso, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Madrid kendisini kapatmayacak. Bu önlemler güvensizlik yaratır, turizmi olumsuz etkiler ve tüketimi azaltır.”

İspanya, bu tarz önlemler alan tek Avrupa ülkesi değil. Fransa da kamusal alanda termostatların yazın daha yüksek, kışın ise daha düşük sıcaklıklara ayarlanmasını zorunlu hâle getirmişti. Buna ek olarak, kliması çalışırken kapısını açık tutan işletmelere de 750 avro ceza kesileceği açıklanmıştı. Almanya’nın Hanover şehrinde de okul ve hastaneler dışında mobil klimaların kullanımı yasaklanmıştı. Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz akışını sınırlandırması, enerji konusunda kıta genelinde yaşanan sıkıntıların başlıca nedeni olarak öne çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER