Manşetler

Facebook’un Messenger, WhatsApp ve Instagram’ı birleştirme planı İrlanda tarafından incelenecek

facebook ve instagram meta

Facebook‘un WhatsApp, Instagram ve Facebook Messenger‘ı birleştirme planı, Avrupalı veri koruma kurumlarını harekete geçirmiş gibi görünüyor. Sosyal medya devinin söz konusu düşüncesi, geçtiğimiz hafta ortaya çıkmıştı. İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Facebook’tan yapılması planlanan değişiklikle ilgili olarak acil şekilde bir brifing vermesini istedi.

Facebook’un Avrupa Birliği sınırları içindeki veri faaliyetlerinin düzenlenmesinden de sorumlu olan komisyon, planların hâlâ geliştirilmekte olduğunu ve henüz olgunlaşmadığının anlaşıldığını belirtti. Komisyon, buna rağmen planların Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile uyumluluğu konusunda şimdiden bazı teminatlar görmek istediğinin altını çizdi.

Facebook 2016’da WhatsApp tarafından toplanan verileri daha geniş ölçekte kullanmak için bir girişimde bulunmuş, ancak Birleşik Krallık veri koruma kurulu tarafından yürütülen soruşturmanın ardından bu plan rafa kaldırılmıştı.

Sosyal medya devinin mesajlaşma araçlarını birleştirme planı, ABD Kongresi’nin bazı üyeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Siyasiler, Facebook’un WhatsApp ve Instagram’ı satın almasına hiç izin verilmemiş olması gerektiğini belirtmişti. Silikon Vadisi’nin büyük kısmını Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Facebook, Instagram ve WhatsApp ile rekabet etmek zorunda olsaydı dünyanın ne kadar farklı bir yer olacağını düşünün. Ortada gizliliği öne çıkaran gerçek bir rekabet olurdu ve bundan kullanıcılar yararlanırdı.”

Birleştirilmesi planlanan üç mesajlaşma aracı içinde sadece WhatsApp uçtan uca şifreleme desteği sunuyor. Bu da olası bir birleşme durumunda WhatsApp’ın avantajını kaybedebileceği anlamına geliyor. İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından yapılacak incelemenin süreci taşıyacağı istikameti görmek içinse beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER