Teknoloji

İran mesajlaşma uygulamalarının verileri ülke içinde saklamasını istiyor

İran mesajlasma veriİran’ın çevrim içi ortamda sansür uygulama yönündeki girişimleri, genellikle arzulanan sonuçları vermiyor. Bu durumu değiştirmek için yeni yöntemler denemeye koyulan İranlı yöneticiler, çözümü daha fazla veriyi ülke sınırları içine getirmekte bulmuşa benziyor.

Mesajlaşma uygulamalarının faaliyetlerini sürdürmeleri için önümüzdeki yıl İranlı kullanıcıların verilerini ülke içine getirmeleri gerektiğini açıklayan doğu komuşumuz, böylelikle istenmeyen içerikleri silme, trafiği gözetleme ve sunucuları ele geçirme gibi eylemleri daha rahat gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Bu baskının güvenli mesajlaşma vaadiyle öne çıkan Telegram gibi uygulamaların işini zorlaştıracağını söylemek yanlış olmayacaktır. Telegram ve türevi uygulamalar kişisel mesajlaşmaları devletin gözlerinden uzak tutmayı amaçlıyor. Reuters’in haberine göre, Telegram İran’da 20 milyon kullanıcıya sahip. 80 milyonluk ülkenin dörtte birine erişen şirket için İran’dan çekilmenin büyük bir darbe olacağını söylemek zor değil.

Telegram ve türevi uygulamaların ülkeden çekilmek zorunda kalıp kalmayacağı da akıllara gelen bir diğer soru oluyor. İranlılar VPN ve türevi yöntemlerle karşılarına çıkan yasakların etrafında dolaşabiliyor. Bu da mesajlaşma uygulamalarına girişin birkaç ekstra adımla mümkün olabileceği anlamına geliyor. Çevrim içi iletişim araçlarına getirilen engellemelerin etrafından dolaşmanın işe hakim olanlar için pek de zor olmadığı pek çok kişinin farkında olduğu bir gerçek.

İranlı yöneticilerinin yasağı sembolik olmaktan çıkarıp işlevsel kılabilmesi için daha etkili bir yol bulması gerekiyor. İran’ın dünyanın geri kalanıyla daha yakından bütünleşmesinin adımlarının atıldığı bir dönemde bu yasağın işlemesinin mümkün olup olmayacağı da merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER