Teknoloji

İran küresel web sitelerine erişim sağlayan “yasa dışı” VPN’leri engelledi

İnternette özgürlüğü kısıtlayan ülkeler listesinin başlarında yer alan İran yıllar boyunca internet üzerindeki sıkı kontrolüyle ve yine internet üzerinden maruz kaldığı saldırılarla dünya gündemine oturuyor. Bu ülkedeki kullanıcılar YouTube ve Facebook gibi sitelere çoğunlukla VPN aracılığıyla bağlanabiliyor, VPN sayesinde ülkenin internet filtresinin etrafından dolaşabiliyordu.

iran-bayrak

Ne var ki, İranlı kullanıcıların elinden bu imkan da alındı. İran, yasa dışı olarak nitelendirdiği VPN erişimini de engellemeye başladı. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Komitesi Başkanı Ramezanali Sobhani-Fard son birkaç gün içinde ülkedeki yasadışı VPN portlarının engellendiğini açıkladı. Ayrıca yönetici sadece yasal ve kayıtlı VPN’lerin bundan böyle kullanımda olabileceğini kaydetti. Yani, isteyen bir İranlı kayıtlı ve yasal VPN erişimi satın alabilecek, ancak İran hükümeti tarafından filtrelenen sitelere giriş için kullanılan VPN ağları bundan böyle işlemez olacaktır.

Ne var ki, İran’ın azimli internet kullanıcılar alternatif çözümler bulma konusunda fazla gecikmiyor. Bir İranlı Facebook üzerinde VPN erişiminin kısıtlandığını paylaştığı, bununla birlikte İran’ın içerik kontrol çabalarını boşa çıkaracak başka bir yöntemi kullandığını işaret etti. Bu arada VPN yasağıyla birlikte Yahoo veya Google gibi sıklıkla kullanılan sitelere de erişim engellendi. İran Meclisinin konuyu önümüzdeki hafta tartışacağı ve gerekli gördüğü takdirde politika üzerinden birtakım düzenlemeler yapacağı belirtildi.

İlgili >> Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER