Eğlenceİncelemeler

iPod touch (5.nesil) İncelemesi

Geçtiğimiz eylül ayının ortalarında düzenlenen Apple basın toplantısının başrol oyuncusu hiç şüphesiz iPhone 5’ti. Ancak bu toplantıda tanıtılan tek cihaz o olmadı, uzun zamandır güncelleme yüzü görmemiş olan iPod touch da iPhone 5’in yeniliklerinden nasiplenecek şekilde güncellendi. Böylelikle Apple’ın taşınabilir multimedya cihazları pazarındaki pozisyonu iyi hâle gelirken satışları her çeyrekte giderek azalan iPod serisi için de bir taze kan teşkil edilmiş oldu.

ipod-touch-5g-inceleme-00029

Bundan önce en son 2010 yılında güncellenen dokunmatik ekranlı iPod cihazı da 4 inç’lik geniş Retina ekranı kazanmış durumda. Daha da incelen bir kasayla karşımıza çıkan beşinci nesil iPod touch sahip olduğu işlemciyle de performans açısından sahiplerine iyi bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Pekiyi, 2012 model iPod touch bu amacını ne ölçüde gerçekleştirebiliyor? Beşinci nesil iPod touch kullanıcıları tatmin edecek nitelikleri taşıyor mu? Yazının devamında yer alan incelememizde bu sorulara cevap arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Donanım

iPod touch 123.4 x 58.6 x 6.1 mm.’lik boyutlarıyla alan bakımından iPhone 5 ile hemen hemen aynı değeri yakalıyor. Kalınlık bakımından telefon özellikli akrabasından 1.5 mm. kadar daha ince bir profil barındırıyor. Kavisli köşeleri ve yumuşak geçişli kenarları sayesinde iPod touch’ın elde rahatlıkla tutulduğunu, tıpkı iPhone 5’te olduğu gibi her türlü butona veya ekranın herhangi bir yerine cihazı elde hareket ettirmeden rahatlıkla ulaşılabildiğini belirtelim. 88 gr.’lık ağırlığıyla da iPod touch’ın fazlasıyla rahat taşınan bir ürün olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

iPod touch’ın koyu gri, açık gri, pembe, sarı, mavi ve kırmızı gibi farklı renklere sahip arka kapaklara sahip olan seçenekleri bulunuyor. Bunlardan koyu gri arka kapaklı olanın önü siyah renkli, diğerlerinin önü beyaz renkli olarak geliyor. Bizim elimizde önü beyaz, arkası ise açık gri renge sahip olan model bulunuyor. Koyu gri ve açık gri renkli modellerin renk açısından iPhone 5 ve iPad mini’nin renk seçenekleriyle aynı olduğunu belirtelim. Elimizdeki iPod touch beyaz renkli iPad mini’nin minyatür hâli gibi bir hava taşıyor. Gerçekten bu iki ürünü yan yana koyduğumuzda dar açılı kıvrımlı hatları, inceliği, ön panel ile arka paneli buluşturan çerçevenin tasarımıyla iPod touch ve iPad mini birbirine fazlasıyla benziyor.

ipod-touch-5g-inceleme-00023

iPod touch da iPhone 5 gibi 4 inç’lik 1136 x 640 piksel çözünürlüğe sahip Retina ekran barındırıyor. 16:9 en-boy oranlı bu IPS Retina ekran her zaman olduğu gibi oldukça geniş görüş açısına, yüksek parlaklığa, kontrast ve keskinliğe sahip. Apple’ın iPhone 5’te yer verdiği ekranın aynısını iPod touch’a da eklemesi bu cihaz üzerinde hem multimedya keyfini artırıyor hem de oyunların daha rahat bir şekilde oynanmasına olanak sağlıyor. iPhone 5 üzerinde FIFA 2013 oyununu test etmiş, 16:9 ekranın hem ergonomi hem de oyunu kontrol açısından büyük avantaj sunduğunu gözlemlemiştik. Apple bildiğiniz gibi iPod touch’ı bir mobil oyun konsolu olarak PS Vita, Nintendo 3DS gibi konsollarına rakip bir cihaz şeklinde de tanımlıyor. iPod touch’ın yeni ekran boyutları bu konuda cihaza avantaj sağlıyor.

Galeri: iPod touch
[nggallery id=1105]

iPod touch’ın ekranının üzerinde 1.2 megapiksel çözünürlüklü FaceTime HD kamera, altında ise her zaman olduğu gibi ana ekran tuşu yer alıyor. Cihazın solunda ses tuşları yer alırken, üstte güç butonu altta ise 3.5 mm’lik kulaklık jakı, Lightning portu ve hoparlör bulunuyor. iPod touch’ın pürüzsüz ve yumuşak bir yüzeye sahip arka panelinde Apple logosu ve iPod yazısı oldukça hoş bir görüntü oluşturuyor. Üstte sağ köşede bulunan siyah şerit Wi-Fi ve Bluetooth antenini kapatırken sol üst köşede 5 megapiksel iSight kamera, mikrofon ve LED flaş yer alıyor. iPod touch’ın arkasında dikkat çeken başka bir ayrıntı da sol alt köşede yer alan metal bir disk. Bu diske bastırdığınızda öne doğru geliyor, açılan boşluğa ise iPod touch’ın kutusunda yer alan ve Apple’ın “loop” adını verdiği kayış yerleştiriliyor.

ipod-touch-5g-inceleme-00016

Apple’ın beşinci nesil iPod touch’ı çift çekirdekli Apple A5 işlemci barındırıyor. Her ne kadar Apple pek belli etmese de, benchmark yazılımı Geekbench’ten öğrendiğimiz kadarıyla cihazda 512 MB RAM bulunuyor. iPod touch’ın 32 GB ve 64 GB olmak üzere iki farklı kapasiteye sahip modeli bulunuyor. Temel modelin 32 GB gibi yüksek bir kapasiteye sahip olması birçok kullanıcı için iyi haber sayılabilir. Halihazırda herhangi bir genişleme yuvası barındırmayan bir model için yüksek bir kapasiteden başlamak iyi olacaktır.

ipod-touch-5g-inceleme-00009

iPod touch çift bant (2.4 GHz ve 5 GHz) 802.11n ve 802.11a/b/g Wi-Fi desteği barındırıyor. Bunun yanı sıra Bluetooth 4.0 desteğine de sahip olan cihaz Nike+ adı verilen spor aksesuarlarıyla da uyumlu. Cihazda ivmeölçer ve jiroskop gibi sensörler de bulunuyor. Bu sensörlerin varlığı iPod touch’a özellikle oyun oynarken avantaj sağlıyor.

Yazılım, Performans ve Batarya

Apple iPod touch da iOS 6.0 ile yüklü geliyor, ancak cihazı satın aldıktan hemen sonra iOS 6.0.1 sürümü de çıktığı için iTunes veya kablosuz bağlantı üzerinden yazılımı en son sürüme terfi etmek gerekiyor. Tabii ki, Türkiye’de piyasaya çıkacak olan ürünlerde muhtemelen o zamanki en güncel sürüm yüklü olacaktır. iPod touch, iOS 6.0 incelemesinde bahsettiğimiz yazılımsal niteliklerin büyük bir kısmını barındırıyor. Sadece Haritalar uygulamasında sesli navigasyon özelliği kullanılmıyor.

ipod-touch-5g-inceleme-00026

iPod touch üzerinde FaceTime, Notlar, Anımsatıcılar, Gazete Bayisi, Game Center ve Türkiye’de pek işimize yaramayan Passbook uygulamasıyla yüklü geliyor. Bunun yanı sıra App Store üzerinden de binlerce iPhone uygulamasını bu cihaza indirip kullanmak mümkün. iPhone 5’te olduğu gibi iPod touch’ta da 1136 x 640 çözünürlüklü ekrana optimize edilmemiş uygulamalar altta ve üstte siyah bant olacak şekilde, zarf biçiminde bir formda görüntüleniyor.

Beşinci nesil iPod touch’ın barındırdığı çift çekirdekli Apple A5 işlemci daha önceki versiyonda kullanılan işlemciye göre iki kat daha iyi işlemci gücü, yedi kat daha iyi grafik işlemci gücü barındırıyor. Özellikle grafik işlemci gücünde sağlanan artış bu cihazın video izleme veya oyun oynama sırasında tatmin edici bir performans göstermesine olanak sağlıyor. Geekbench benchmark uygulamasının elimizdeki test ürünüyle ilgili olark verdiği detaylar işlemcinin saat frekansının 799 MHz olduğunu gösteriyor. Anlaşılan Apple batarya ömrünü optimize etmek amacıyla işlemcinin hızını biraz düşürmüş. Geekbench’ten 625 puan almayı başaran iPod touch bu skorla iPhone 4S ile aynı performans değerini tutturmayı başarıyor.

Cihaz Geekbench Sunspider
iPod touch (5.Nesil) 625 1794.7 ms +/- %0.5
iPhone 5 1643 960.1 ms +/- %1.0
iPhone 4S 628 1723.5 ms +/- %0.5

iPod touch’ın web’de gezinme performansı da oldukça iyi seviyede. Cihazda yüklü gelen Safari internet tarayıcısı masaüstü web sitelerini seri şekilde açıyor, sayfa içinde kaydırma ve yakınlaştırma işlemleri pürüzsüz şekilde gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirdiğimiz SunSpider Benchmark testinde iPod touch’ın Safari’si iPhone 5’inkinin gerisinde kalsa da iPhone 4S’in Safari’sini geride bırakmayı başardı.

Apple iPod touch’ta ne kadar kapasiteye sahip bir batarya bulunduğunu söylemiyor, ancak bu dahili yeniden şarj edilebilir lityum iyon bataryanın yetenekleri konusunda bilgi vermekle yetiiyor. Cihaz tam şarj ile 40 saate kadar müzik dinleme ve 8 saate kadar video izleme olanağı sunuyor. Pratikte baktığımızda iPod touch’ın Wi-Fi açık durumda, e-posta kontrolü, Twitter, Facebook gibi uygulamaları kullanma, fotoğraf çekme, web’de gezinme, müzik dinleme gibi normal bir kullanıma senaryosunda bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Cihazın hızlı şarj özelliği de artıları arasında yer alıyor. Yüzde 80 kapasiteye iki saatte ulaşmayı başaran bataryanın tam şarjı ise dört saatte gerçekleşiyor. Gerçekten, cihazı USB portu üzerinden bilgisayara bağlayıp veri transferi etmek istediğimizde bile bataryanın farkında olmadan hatırı sayılır şekilde şarj olduğunu gözlemledik.

Multimedya

Taşınabilir multimedya cihazlarının kralı olarak nitelendirebileceğimiz iPod ailesinin bu son üyesinin desteklediği multimedya formatları ne yazık ki Apple’ın çevrelediği alan ile sınırlı. Cihaz H.264, MPEG-4 ve Motion JPEG video formatlarını destekliyor, 1080p çözünürlükte videoları da oynatabiliyor. Doğal format desteğinin sınırlı olması ilk etapta bu format dışındaki videoların dönüştürülmesini gerekli kılıyor. Tabii ki, App Store üzerinde desteklenen formatlar dışındaki formatları da oynatmayı sağlayan OPlayer gibi çeşitli uygulamalar bulunuyor. Ancak bu uygulamaların AC3 ses formatını patent nedeniyle desteklemiyor olması özellikle 720p MKV videoların bu cihaz üzerinden izlenmesinde sorun çıkarabilir, bunu belirtmek gerek.

ipod-touch-5g-inceleme-00030

Ses tarafına baktığımızda AAC, korumalı AAC, HE-AAC, MP3, MP3 VBR Audible, Audible Enhanced Audio, AAX, Apple Lossless, AIF ve WAV gibi formatların desteklendiğini görüyoruz. Cihaz üzerine şarkı transferi yine iTunes yazılımı üzerinden gerçekleştiriliyor. iPod touch dahili FM radyo barındırmıyor, ancak App Store’dan indireceğiniz TuneIn Radio veya WunderRadio gibi uygulamalar yardımıyla Wi-Fi üzerinden binlerce radyo istasyonunu dinlemeniz mümkün.

iPod touch da bir Apple teknolojisi olan Airplay’i destekliyor. Bu sayede iPod touch üzerinden oynattığınız videoları, dinlediğiniz şarkıları iPod touch ile aynı ortamda bulunan, başta Apple TV olmak üzere Airplay destekli ses ve görüntü sistemlerine kablosuz olarak aktarmanız ve bu cihazlar üzerinden ses ve görüntü almanız mümkün.

iPod touch’ın altında bulunan hoparlörün ses çıkışının çok da yüksek olduğu söylenemez. En yüksek seste ancak tatmin edecek bir çıkış alınabiliyor. Yine de, bu son seste patlama sezmemek güzel. Apple’ın iPhone 5 ve iPod touch ile aynı zamanda tanıttığı sıradışı tasarıma sahip Earpods kulaklıklar cihazın kutusundan çıkıyor. Bu kulaklıkların özellikle baslar konusunda oldukça iyi olduğunu iPhone 5 incelemesinde belirtmiştik. iPod touch’ın kulaklık çıkışının da iyi ayarlandığını, bas ve tiz açısından kulağı daha fazla dolduran bir çıkış verildiğini belirtelim. iTunes Mağaza üzerinden indirilmiş 256 kbps’lik bir MP3 dosyasını hem iPhone 4 hem de iPod touch üzerinde Earpods kulaklıklar yardımıyla dinledik. iPod touch’ın ses kalitesinin biraz daha iyi olduğunu söylemeliyiz.

Kamera

Yukarıda Apple’ın iPod touch’ı bir taşınabilir oyun konsolu gibi lanse etmeye çalıştığını belirtmiştik. iPod touch’ın bu son iterasyonunda kamera alanında gördüğümüz yenilikler Apple’ın kullanıcıların bir kamera amacıyla da iPod touch’ı taşımalarını istediğini gösteriyor. Cihazın arkasında yer alan iSight kamera 5 megapiksel çözünürlüğe ve otomatik odağa sahip. Arka aydınlatmalı ve beş elemenli, f/2.4 diyafram açıklıklı lens barındıran kameranın önceki nesil iPod touch’taki kameraya göre çok daha iyi bir fotoğraf ve video çekim deneyimi sunduğu ortada. iOS’in standart kamera uygulaması yardımıyla fotoğraf ve video çekim işlemi gerçekleştiriliyor. Ekran üzerine dokunarak odaklama, panorama ve HDR modları gibi işlevler iPod touch’ın kamerasında yer alıyor. Wi-Fi üzerinden de çekilen fotoğraflara konum etiketleri eklenebiliyor.

ipod-touch-5g-kamera-00019

iPod touch ile aydınlık ortamda çekilen fotoğraflar renk ve parlaklık açısından fazlasıyla memnun edici. 5 megapiksel fotoğraflarda sıkıştırma işleminde abartıya kaçılmadığı için fotoğraflar içinde yakınlaştırma yapıldığında detaylar belirli bir yere kadar farkediliyor. Otomatik odaklama sayesinde makro çekimlerde de iyi sonuçlar elde ediliyor. Lenste yapılan iyileştirmeler özellikle düşük ışıklı ortamlarda gürültünün az olduğu, detaylar konusunda doyurucu fotoğrafların ortaya çıkmasına olanak sağlıyor. Düşük ışıklı ve karanlık ortamlarda flaşın varlığı da yardımcı oluyor. Ne var ki, gece gerçekleştirdiğimiz dış ortam manzara çekimlerinde gürültünün varlığının fazla olması şaşırtıcı.

ipod-touch-5g-kamera-00012

Apple’ın 1080p HD video çekimi konusundaki üstünlüğü malum. iPad ve iPhone 5’ten sonra iPod touch’ın da 1080p HD video çekimini başarıyla yerine getirdiğini görüyoruz. Barındırdığı görüntü dengeleme sistemi sayesinde ortaya düzgün videoların çıkmasını sağlayan iPod touch ortamın ses kaydı konusunda da başarılı. Ortaya çıkan 1080p videolar akıllı telefon çizgisinin üstünde, normal video kamera ile çekilenlere yakın düzeyde. Video içerisinde odaklama işlemini ekrana dokunarak gerçekleştirebilir, ayrıca yine bu şekilde video çekimi sırasında pozlama ayarını da aktif bir şekilde yapabilirsiniz.

Video: Beşinci nesil iPod touch’ın Kamerasından 1080p Video

iPod touch’ın arkadaki kamerası 1080p/30fps HD video kaydı yaparken önde yer alan 1.2 megapiksel çözünürlüklü FaceTime HD kamera da yine 30 fps’lik 720p HD video kaydı yapabiliyor. Eğer kendinizin videosunu çekecekseniz ön kamera işinize yarayabilir, ancak aksi durumlarda bu kamerayla çok fazla vakit kaybetmeye gerek yok.

ipod-touch-5g-inceleme-00019

Apple’ın iPod touch’ı bir kamera gibi kullanma konusunda insanları teşvik etmek amacıyla eklediği özelliklerden bir tanesi de yukarıda bahsettiğimiz, “loop” adı verilen özel bir kayış. Cihazın arkasında bulunan özel diske geçirilen bu bilek kayışı sayesinde iPod touch’ı bir fotoğraf makinesi gibi emniyetli bir şekilde taşıyabilir, çekim yaptığınız ortamlarda cihazın kazara elinizden kayıp düşmesini engelleyebilirsiniz. Bunun dışında “loop” kayışın iPod touch’a ayrı bir hava kattığını da söyleyebiliriz.

Sonuç

Apple’ın taşınabilir multimedya oynatıcı ailesi iPod, Apple’ın her çeyrekte açıkladığı rakamlara baktığımızda sürekli kan kaybeden bir ürün sınıfı. Apple’ın piyasaya sürdüğü iPhone ve iPad gibi cihazların da iPod işlevlerini barındırması bu cihazlara olan ilgiyi azaltıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse iPod touch’ı görmeden önce bu cihazın gereksiz olduğunu, bunu tercih etmek yerine bir iPad’i tercih etmenin daha yerinde olacağını düşünüyorduk. Beşinci nesil iPod touch bu görüşlerimizi biraz olsun değiştirdi.

ipod-touch-5g-inceleme-00001

Apple’ın iPhone 5’te yer verdiği Retina ekranı iPod touch’a eklemiş olması büyük avantaj. Bu ekran sadece görsel zenginlik açısından avantaj sağlamıyor, oyun oynamak isteyenler için de ek alan sunuyor. Cihazın ince ve ergonomik kasası taşınabilirliği artırıyor. Apple’ın kameraya yaptığı güçlendirmeler de dördüncü neslin bu alandaki eksikliklerini fazlasıyla kapatmış. Sonuç olarak iPod touch multimedya, oyun ve fotoğraf alanında beklentileri fazlasıyla karşılayan bir cihaz gibi görünüyor. Eğer bir iPhone veya iPad sahibiyseniz iPod touch sizin için gereksiz olabilir. Ancak iPhone dışında bir telefon kullanıyorsanız ve Apple dünyasıyla da öyle ya da böyle bağlı kalmak istiyorsanız, iPod touch cepte de fazla yük etmemesi bakımından düşünülebilir bir seçenek olabilir.

İLGİLİ HABERLER