Manşetler

iPhone Xs ve Xs Max incelemeleri neler söylüyor?

apple iphone xs qualcomm

iPhone Xs ve Xs Max‘in geçtiğimiz cuma günü başlayan satışlarından hemen önce yurt dışında da ilk iPhone Xs ve iPhone Xs Max inceleme videoları ve yazıları yayınlandı. Apple’ın 2018 model amiral gemilerine her türden yorum geldi.

İki akıllı telefon geçen yılın estetik açıdan çıtayı daha da yükseğe koyan akıllı telefonu iPhone X‘un çizgisini sürdürüyor. Bununla birlikte onu, Apple A12 Bionic işlemciyle daha da hızlandırıyor. Öte yandan iPhone Xs Max de ekranıyla şimdiye kadarki en büyük ekrana sahip Apple telefonu olma unvanını elinde bulunduruyor.

Gerçekten de, iPhone 8 Plus ile hemen hemen aynı boyutlara sahip olan gövdesinde iPhone Xs Max, 6.5 inçlik bir dokunmatik ekran barındırıyor. Diğer yandan iPhone Xs de iPhone X’un 5.8 inçlik OLED panelini koruyor. Aynı zamanda Apple’ın 2018 model cihazları içindeki en küçük boyutlu model oluyor. Yine de, ince çerçeveleri sayesinde nispeten büyük bir ekran alanını sunmayı sürdürüyor.

Apple’ın tik-tak şeklinde nitelendirilebilecek güncelleme döngüsü içerisinde yine bir “S” yılıyla karşı karşıyayız. Böyle yıllarda değişiklikler devrimsel değil, evrimsel nitelikte oluyor. Çıkan ilk iPhone Xs incelemeleri de bu durumu genelde yansıtıyor. Apple’ın yeni amiral gemisi telefonlarının birçok mecradan geçer not almasına rağmen, inceleyen editörler bazı nedenler öne sürerek geçen yıl bir iPhone X satın almış olan tüketicilerin ellerini cüzdanlarına atmayabileceğini söylüyor.

Wired, A12 Bionic’in performansını övse de, telefonların güncellemeye zorlayacak çok cazip bir özellik barındırmadığını söylüyor. TechRadar da, iPhone Xs’in birçok açıdan yeteri kadar iyi olduğunu, ancak geçen yılın telefonu gibi bir şeyleri yeniden tanımlamadığını kaydediyor. NY Times ise, iPhone Xs Max’in büyük ekranını mükemmel buluyor, ancak daha küçük boyutlu Xs’in birçok tüketici için daha iyi olacağını öne sürüyor.

iPhone X sahibi olan, ancak yeni model telefona geçiş yapmayı düşünenler biraz beklemek isteyebilirler. Örneğin Mashable, “Bir iPhone X’unuz varsa ve daha büyük bir ekrana ya da daha iyi kamera performansına sahip olmak sizin için önemli değilse, onunla bir ya da iki yıl daha, özellikle de iOS 12 ile birlikte, iyi şekilde idare edeceksinizdir.” diyor.

The Verge sitesi de iPhone’ların mükemmel ekranlarını ve uzun pil ömürlerini övüyor. Ancak yüksek fiyatlarını hatırlatarak mevcut iPhone sahiplerinin telefonlarını ellerinde tutabileceklerini söylüyor. Google’ın kamera teknolojisiyle de karşılaştırma yapan site, Pixel 2’nin kamerasının önde olduğunu, ancak iPhone Xs’in de çok geride olmadığını söylüyor. Bununla birlikte kamera tarafında önceki iPhone’lara göre önemli ilerlemeler kaydedildiği dile getiriliyor.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max’in en büyük rakibi, belki yine Apple’ın elinden çıkacak. iPhone XR gelecek ayın sonlarına doğru yurt dışında satışa sunulacak. Daha düşük fiyat etiketine rağmen, Xs ve Xs Max ile benzer özellikler barındırması bu ürünü şimdiden bütçesini düşünenler için daha cazip hâle getiriyor. Birçok inceleyen editör de iPhone XR’ı beklemenin mantıklı bir hareket olabileceğini söylüyor.

Wall Street Journal, eski iPhone’lardan birine sahip olup yeni modellere geçiş yapmak isteyenlerin, iPhone XR’ın avantajlar ve ödünler bakımından neler getirdiğini görünceye kadar ellerini ceplerine atmayabileceklerini söylüyor. iPhone 8 ve 8 Plus’tan önce çıkmış herhangi bir cihazdan güncelleme yapanların Xs ve Xs Max’te kamera performansı bakımından büyük sıçrama göreceklerini de ekliyor.

Aslına bakarsanız, incelemelerin sonuçları çok fazla şaşırtmıyor. Apple’ın “S” model güncellemeleri devrimden daha çok ince ayar niteliğini taşır. iPhone Xs ve Xs Max de geçen yıl iPhone X’un çok fazla ilgi görmüş ve konuşulmuş olmasının bedelini ödüyor.

Tüm incelemeler Apple’ın güncellemelerinin mükemmel bir akıllı telefonu daha da iyi hâle getirdiği noktasında birleşiyor. Örneğin, iyileştirilmiş LTE performansının etkisinin birkaç yıl içinde daha fazla biçimde hissettirebilir. Her ne olursa olsun, tamamen yeni iPhone XR, daha uygun fiyatının katkısıyla da 2018’in yıldızı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER