Teknoloji

iPhone XR takipçisinin performansına dair ipuçları görüldü

iphone 11r geekbench 4

Bizim de iOS cihaz incelemelerinde başvurduğumuz başlıca araçlardan bir tanesi olan, Primate Labs’in Geekbench 4 adlı benchmark aracının çevrimiçi kayıtlarında bilinmeyen bir iPhone modelinin izine rastlandı. Bu cihazın tanımlanmamış altı çekirdekli ARM işlemci ve 4 GB RAM barındırdığı dikkat çekiyor. Söylentiler bu cihazın iPhone XR’ın 2019 model takipçisi olacağını işaret ediyor.

Geekbench Browser kayıtlarında rastlanan, iPhone 12,1 model numarasıyla anılan bu cihazda iOS 13.1 beta sürümünün çalıştığı görülüyor. Her ne kadar Apple tarafındna resmi olarak kullanılmasa da, dedikodular bu donanım tanımlayıcısının gelecek nesil iPhone XR modeliyle ilişkili olduğu yönünde yoğunlaşıyor. Bu cihazın 10 Eylül’de düzenlenecek Apple etkinliğinde tanıtılması bekleniyor.

Benchmark testinin doğruluğuna katkıda bulunan bir unsur da “N104AP” etiketini taşıyan anakart oluyor. Bu numaralandırma düzenin Apple tarafından, beklenen iPhone XR takipçisi cihaz için kullanıldığı söyleniyor. Yine de, benchmark raporlarında veri alanlarının yanıltıcı bilgilerle doldurulabileceğini hatırlatalım. Dolayısıyla GeekBench puanlarına da tam anlamıyla güvenmemekte fayda var.

iphone 12,1 geekbench 4

Sonuçların detaylarına baktığımızda 2.66 GHz, ARM tabanlı altı çekirdekli yonga üstü sistem ve 4 GB bellek görüyoruz. Özellikler iPhone XS, XS Max ve XR’da kullanılan mevcut A12 Bionic işlemcisinin özellikleriyle çok benzerlik gösteriyor. Ancak daha fazla RAM ve yüksek bir işlemci saat frekansının varlığı dikkat çekiyor. Karşılaştıracak olursak, iPhone XR’da 2.49 GHz A12 Bionic işlemci ve 3 GB RAM bulunuyor. XS ve XS Max modellerinde ise 4 GB RAM yer alıyor.

Yonganın gerçek olduğunu varsayarak, daha yüksek saat hızının ve iPhone XR’ın durumunda daha fazla RAM’in 5415 gibi daha yüksek bir tek çekirdek puanına sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Birleştirilmiş Geekbench sonuçları iPhone XR’ın sonuçlarının 4800 civarında bir ortalamaya sahip olduğunu gösteriyor. 11294 çok çekirdek puanı da, iPhone 12,1’in mevcut üst sınıf iPhone’lar ile aynı seviyede olacağını ortaya koyuyor.

iPhone XR takipçisinde yer alacak işlemcinin ipuçları

Tek çekirdek değerlendirmelerinde, muhtemel A13 yongasının A12 Bionic işlemcili cihazlarınkine göre daha yüksek crypto, integer ve floating point puanları aldığını görüyoruz. Aynı testlerden alınan çok çekirdek puanları mevcut donanımın, yeni işlemcide daha yüksek çıkan crypto sonuçları haricinde aynı seviyede puanlar sunduğunu gösteriyor. Sonuçlar, Apple’ın artırılmış gerçeklik ve bilgisayar görüşü işlemleri için yerleştirmeyi planladığı yardımcı matematiksel işlem biriminin varlığını da işaret ediyor.

İlginçtir ki, bilinmeyen iPhone modelinin L1 yönerge ve veri önbellekleri 48 KB değere sahip, bu da A12 Bionic işlemcilerinin 128 Kb’lık ayrılmış değerine göre daha düşük seviyede olduğunu gösteriyor. L2 önbellek de iPhone XR ve XS serisinin 8 MB’lık değerine göre daha düşük seviyede bulunuyor.

Apple’ın iPhone XR ve iPhone XS serisinin takipçilerini 10 Eylül’de düzenlenecek özel bir etkinlikte tanıtması bekleniyor. Bu yılın güncellemeleri arasında üç lensli arka kamera sistemi ve çift yönlü kablosuz şarj ve daha büyük boyutlu piller gibi güncellenmiş donanım bileşenleri de olacak gibi görünüyor.

Arkada yer alan kare şekilli kamera modülü çıkıntısı ve ses kapatma anahtarının kaldırılacağı söylentisinin haricinde, cihazın tasarımı çok değişecek gibi görünmüyor. Ne var ki, buzlanmış arka cam kaplama ve yeni renkler de beklentiler arasında bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER