Manşetler

iPhone XR geliyor: Rengarenk iPhone’lar, alüminyum ve camın birleşimi

iPhone Xr

Apple, iPhone Xs ve iPhone Xs Max‘in yanı sıra üçüncü bir iPhone modeli daha tanıttı. iPhone XR, iPhone 8’in çizgisinden giden, bununla birlikte tasarım açısından iPhone X’u biraz daha andıran bir tasarımla geliyor. iPhone XR’ın siyah, beyaz, mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere beş farklı renk seçeneği bulunuyor.

Tamamı ekrandan oluşan tasarım, iPhone XR‘ın ekranını kenarlara kadar genişletiyor. Apple’ın belirttiğine göre, bir akıllı telefonda şimdiye kadar kullanılan en dayanıklı ön cama sahip ekran, 7000 serisi havacılık ve uzay endüstrisi standardında dayanıklı alüminyumdan yapılan anodize şeritle şık bir uyum sağlıyor. Ayrıca cam arka yüzey ise kablosuz şarj olanağı sunuyor.

iPhone XR beyaz, siyah, mavi, sarı, mercan ve (PRODUCT)RED olmak üzere altı yeni renk seçeneğiyle geliyor. Yedi katmanlı renklendirme işlemi, cam arka yüzeye muhteşem nüanslar katarken alüminyum şerit ve kamera çerçevesi de sofistike bir görünüm kazandırmak için uyumlu renklerle sunuluyor. Suya ve sıçramalara dayanıklı, IP67 derecesine sahip bu yeni tasarım, kahve, çay ve soğuk içeceklerle her gün yaşanabilecek dökülmelere karşı koruma sağlıyor.

iphone xr
iPhone XR | Görsel: Apple

Ön yüzeyin tamamını oluşturan 6.1 inç Liquid Retina ekran, geniş renk desteği ve daha doğal bir görüntüleme deneyimi yaşatan True Tone ile sektördeki en doğru renkleri sunuyor. Cam, gelişmiş piksel maskeleme ve alt piksellere kadar “örtüşme önleme” tekniği, ekranın aygıt kıvrımlarını izlemesine olanak verirken yeni arka plan ışığı tasarımı ekranın köşelere doğru uzanmasını sağlıyor.

iPhone XR, uyandırmak için dokunma, yukarı kaydırarak ana ekranı açma, aşağı kaydırarak bildirimlere ve Denetim Merkezi’ne erişme ve ana ekrana basarak kamerayı ya da feneri anında açmanızı sağlayan yeni dokunsal geri bildirim özelliği gibi hızlı ve akıcı iPhone hareketlerini destekliyor.

Apple’a göre şimdiye kadar bir akıllı telefonda kullanılan en akıllı ve en güçlü çip olan Apple tasarımı A12 Bionic, daha fazla güç verimliliği sağlayan bir tasarım ile yüksek performans sunan ve akıllı telefonlarda ilk defa bulunan 7 nanometre çipi içeriyor. A12 Bionic, yüzde 15’e kadar daha hızlı iki performans çekirdeğine, yüzde 50’ye kadar daha verimli dört verimlilik çekirdeğine, yüzde 50’ye kadar daha hızlı dört çekirdekli bir GPU’ya, güçlü Apple tasarımı Görüntü Sinyali İşlemcisine (ISP), video kodlayıcıya ve çok daha fazlasına sahip altı çekirdekli bir füzyon mimarisini temel alıyor. Bütün bunlar oyunlar, fotoğrafçılık, video düzenleme ve grafiklerin yoğun şekilde kullanıldığı uygulamalarda yeni deneyimlerin kapılarını açarken, aynı zamanda mükemmel pil ömrü sağlamaya devam ediyor. iPhone XR bu kadar güçlü olmasının yanısıra iPhone 8 Plus’a göre bir buçuk saat daha uzun pil ömrü sunuyor.

iPhone XR
iPhone XR | Görsel: Apple

Yeni nesil Neural Engine, fotoğrafçılıktan artırılmış gerçekliğe kadar her alanda gelişmiş yapay öğrenmeyi destekliyor. Neural Engine, A11 Bionic çipte saniyede 600 milyar işlem yapabilirken şimdi yeni sekiz çekirdekli tasarım sayesinde saniyede 5 trilyona kadar işlemi tamamlayabiliyor. Bu da ARKit’te daha hızlı düzlem algılama gibi yeni olanaklara ve gerçek zamanlı yapay öğrenmeden yararlanan yeni özelliklere imkan veriyor. Neural Engine’in ilk kez Core ML’e açılması, geliştiricilerin bu son derece verimli yapay öğrenme sistemini kullanan uygulamalar geliştirmelerine olanak veriyor. A12 Bionic Neural Engine’de çalışan Core ML, A11 Bionic çiptekine göre dokuz kat daha hızlı, üstelik yalnızca onda biri kadar enerji kullanıyor.

Yazılım optimizasyonları ve daha hızlı Secure Enclave sayesinde Face ID, iPhone XR’da daha hızlı çalışıyor. TrueDepth kamera sistemi tek bir bakışla iPhone’un kilidini açmak, Apple Pay’i kullanmak, güvenli uygulamalara erişim sağlamak ve daha birçok özelliğe ulaşmak için iki boyutlu yüz tarayıcıların sunduğu özelliklerin ve güvenliğin çok ötesine geçen hassas bir derinlik algılama teknolojisinden yararlanıyor.

iphone xr
iPhone XR | Görsel: Apple

iPhone XR’da, daha hızlı otomatik odaklama sağlayan yepyeni bir sensöre sahip 12 megapiksel f/1.8 diyaframlı geniş açılı bir lens bulunuyor. Daha büyük ve daha derin pikseller ise fotoğraf ve videolarda görüntünün gerçeğe daha yakın olmasını sağlıyor ve düşük ışık performansını artırıyor. ISP’de yapılan iyileştirmeler, Neural Engine ve geliştirilmiş yazılım algoritmaları, harika bir bokeh efektine sahip portre fotoğraflarına imkan tanıyor. Akıllı HDR, fotoğraflara daha güçlü vurgu ve gölge ayrıntıları getiriyor.

Yeni Derinlik Denetimi, kullanıcıların hem gerçek zamanlı önizlemede hem de çekimden sonra alan derinliğini ayarlayarak harika bir bokeh efektine sahip etkileyici portreler çekmelerini sağlıyor. Ön TrueDepth kamerada bulunan gelişmiş Portre modu ve dramatik stüdyo ışığı efektleri sunan Portre Işığı ile selfie’ler şimdi her zamankinden daha güzel görünecek.

Yüksek indirme hızları için LTE Advanced teknolojisinden yararlanan iPhone XR, nano SIM ve dijital eSIM kullanarak Çift SIM özelliği sunuyor.

iPhone XR, dünyanın en gelişmiş mobil işletim sistemi iOS 12 ile birlikte geliyor. iOS 12, artırılmış gerçeklikten yararlanarak iOS kullanıcılarının dünyaya bakışını değiştiriyor, insanların fotoğrafları yeniden keşfedip paylaşmalarına yardımcı oluyor, yeni Animoji ve Memoji ile iletişim kurmayı daha etkili ve eğlenceli hale getiriyor. Ekran Süresi müşterilerin iOS aygıtlarıyla etkileşim kurarak geçirdikleri zamanı anlayıp kontrol etmelerini sağlıyor, Siri Kısayolları tüm uygulamalara Siri ile birlikte çalışma özelliği kazandırıyor ve yeni gizlilik özelliği kullanıcıları internette takip edilmeye karşı koruyor.

Görsel: Apple

iPhone XR çıkış tarihi ve fiyatı

iPhone XR 64 GB, 128 GB ve 256 GB modelleriyle beyaz, siyah, mavi, sarı, mercan ve (PRODUCT)RED renk seçeneklerinde, 749 ABD dolarından başlayan fiyatlarla (ABD) sunulacak. Müşteriler 19 Ekim Cuma gününden itibaren Andorra, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çin, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Grönland, Guernsey, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, İrlanda, Man Adası, İtalya, Japonya, Jersey, Kuveyt, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Monako, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Umman, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Katar, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, BAE, Birleşik Krallık, ABD ve ABD Virgin Adaları dahil 50?den fazla ülke ve bölgede iPhone XR için ön sipariş verebilecek ve iPhone XR, 26 Ekim Cuma gününden itibaren satışa sunulacak. iPhone XR için şeffaf kılıf gibi Apple tasarımı aksesuarlar 39 ABD dolarından başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

iPhone XR’ın Türkiye’de ne zaman satılacağı ve satış fiyatı ise şu an için bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER