DosyaSatın Alma Rehberi

iPhone XR, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus karşı karşıya

iphone xr

Apple merakla beklenen eylül etkinliğinde üç yeni iPhone modelini tanıttı. iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR modellerinden oluşan 2018 sınıfında XR, geçen yıl tanıtılan iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin halefi olma özelliğini taşıyor. Üç akıllı telefon arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Apple iPhone 8 ve 8 Plus’ın alüminyum ana gövdesini camla kaplı ön ve arka paneller tamamlıyor. IP67 suya ve toza dayanıklılık seviyesine sahip telefonlar için altın, gümüş, uzay grisi ve kırmızı olmak üzere dört farklı renk seçeneği sunuluyor.

138.4 x 67.3 x 7.3 mm.’lik boyutlara sahip iPhone 8, tartıda 148 gram çekiyor. 202 gram ağırlığındaki iPhone 8 Plus’ın boyutları ise 158.4 x 78.1 x 7.5 mm. Her iki telefonda da ekranın altında Touch ID parmak izi sensörüne de ev sahipliği yapan ana ekran tuşu bulunuyor. iPhone 8’in arkasında tek lensli bir kamera yer alıyor. iPhone 8 Plus ise yatay olarak yerleştirilen çift lensli bir kamera modülü taşıyor.

iPhone XR’de Touch ID sensörü bulunmuyor. Touch ID’nin yerini Apple’ın geçtiğimiz yıl iPhone X ile kullanmaya başladığı Face ID alıyor. XR, görsel açıdan iPhone X’a bir hayli benziyor.

iPhone XR’nin ekranının üzerinde de bugün tanıtılan diğer modellerde olduğu gibi çentik bulunuyor. Alüminyum ana gövdeye sahip telefonun arkasında tek bir kamera mevcut.

150.9 x 75.7 x 8.3 mm. boyutlarındaki iPhone XR, tartıda 194 gram çekiyor. Bu da telefonu ağırlık bakımından iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın arasına yerleştiriyor. Siyah, beyaz, mavi, kırmızı, mercan ve sarı renk seçenekleri bulunan iPhone XR, suya dayanıklılık konusunda IP67 sertifikasına sahip.

Ekran

iPhone 8, 1334 x 750 piksel çözünürlüklü 4.7 inç Retina HD ekrana taşıyor. Bu ekran 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. iPhone 8 Plus ise Full HD çözünürlüklü 5.5 inç ekrana sahip. Bu ekranın piksel yoğunluğu ise 401 ppi.

İki telefonda da LCD paneller, Apple’ın True Tone teknolojisini barındırıyor. P3 renk gamını destekleyen ekranlarda 3D Touch özelliği de mevcut. Her iki telefonun da ekranları 16:9 görüntü oranına sahip.

iPhone XR ise 6.1 inç büyüklüğünde bir ekranla geliyor. 19.5:9 görüntü oranına sahip LED panel, 1792 x 828 piksel çözünürlük ve 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Apple söz konusu paneli Liquid Retina ekran olarak tanımlıyor.

True Tone teknolojisini ve P3 renk gamını destekleyen iPhone XR’da 3D Touch özelliği mevcut değil. Apple 3D Touch yerine Haptic Touch adını verdiği bir teknolojiyi tercih etmiş.

Donanım

Hem iPhone 8 hem de iPhone 8 Plus, A11 Bionic işlemci taşıyor. 64-bit mimarisine sahip bu işlemci, nöral motor ve yerleşik M11 hareket işlemcisini de bünyesinde barındırıyor. Her iki telefon için de 64 ve 256 GB dahili depolama alanı seçenekleri sunulurken, microSD kart desteği bulunmuyor.

Hem iPhone 8’de hem de iPhone 8 Plus’ta ana ekran tuşuna entegre edilmiş parmak izi tarayıcısı yer alıyor. İki cihaz da yerleşik stereo hoparlör taşıyor ve 3.5 mm. kulaklık jakı barındırmıyor. Kablosuz şarj özelliği de her iki cihazda da mevcut.

iPhone 8’in pili 14 saatlik bir konuşma süresi sağlıyor. iPhone 8 Plus ise 21 saatlik bir konuşma süresi vadediyor.

iPhone XR, A12 Bionic adını taşıyan 7 nm’lik gelişmiş bir yongayla geliyor. Söz konusu yonga; CPU hızında yüzde 15, CPU verimliliğinde yüzde 40, GPU hızında ise yüzde 50 artış vadediyor. XR, iPhone 8 Plus’a kıyasla 90 dakika daha uzun bir pil ömrü vaadi de sunuyor.

iPhone XR 64, 128 ve 256 GB dahili depolama alanı seçeneklerine sahip. microSD kart desteği bulunmayan XR, Apple’ın 3.5 mm. kulaklık jakına yer vermeme geleneğini de sürdürüyor. eSIM desteğiyle gelen iPhone XR, biyometrik güvenlik için Face ID’yi öne çıkarıyor.

Kamera

iPhone 8’in arkasında f/1.8 diyafram genişliğine sahip 12 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. iPhone 8 Plus ise 12 megapiksel çözünürlüklü çift lens taşıyan bir kamera modülüne sahip. Geniş açılı lens f/1.8, telefoto lens ise f/2.4 diyafram genişliği sağlıyor.

Her iki telefon da optik görüntü sabitleme desteği sunuyor. Dijital yakınlaştırma, gürültü azaltma ve Auto HDR gibi özellikler de her iki telefonun ortak kamera yetenekleri arasında bulunuyor. iPhone 8 Plus, iPhone 8’den farklı olarak optik yakınlaştırma ve portre modu özelliklerine de sahip. Her iki akıllı telefonun önünde de 7 megapiksel çözünürlüklü kamera yer alıyor.

iPhone XR’nin arkasında da f/1.8 diyafram genişlikli 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir lens bulunuyor. Apple’ın yeni sensörü ve gelişmiş işlemcisi sayesinde iPhone XR; Smart HDR, portre modu, derinlik kontrolü, gelişmiş Bokeh gibi özellikler sunuyor. iPhone XR’nin kamerasına yenilemiş bir True Tone flaş eşlik ediyor.

iPhone XR’nin önünde 7 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera bulunuyor. Bu kamera sayesinde akıllı telefon Face ID ve Animoji gibi özellikleri de destekliyor.

Yazılım

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus, hâli hazırda iOS 11 ile çalışıyor. Ancak iOS 12’nin yayınlanmasıyla birlikte her iki telefonu da iOS 12 ile güncellemek mümkün olacak.

iPhone XR ise kutusundan iOS 12 yüklü olarak çıkacak. Dolayısıyla üç telefonun benzer bir yazılım deneyimi sunacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak iPhone XR’nin Face ID ve Derinlik Kontrolü ile desteklenmiş Portre Modu gibi avantajları bulunuyor.

Fiyat ve Sonuç

Apple iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın Türkiye satış fiyatlarına lansmanın hemen ardından zam yapıldı. Söz konusu zammın ardından iPhone 8’in başlangıç fiyatı 6499 TL’ye yükseldi. iPhone 8 Plus’ın başlangıç fiyatı ise 7499 TL’ye çıktı.

iPhone XR’nin Türkiye’de ne zaman satışa sunulacağı ve fiyat etiketinde yazacak rakam henüz bilinmiyor. Akıllı telefon, yurt dışında ekim ayı itibarıyla raflardaki yerini alacak. Telefon, ABD’de 749 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak.

iPhone XR yeni bir tasarımla birlikte iPhone 8 modellerine kıyasla farklı renk seçenekleri, daha gelişmiş bir işlemci, daha uzun pil ömrü ve daha gelişmiş kamera yetenekleriyle birlikte geliyor. Ancak Apple’ın klasik tasarımından vazgeçmek istemeyenler için iPhone 8 ve iPhone 8 Plus da hâlâ dikkate değer alternatifler arasında bulunuyor. İki telefonun donanımının da yeterince güçlü olduğunu unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER