İpucuManşetler

iPhone XR için yararlı ipuçları ve tavsiyeler

iphone xr ipuçları ve tavsiyeler

Apple, iPhone XS ve XS Max’in Apple A12 Bionic işlemci, Face ID yüz tanıma sistemi, Smart HDR kamera teknolojisi gibi öne çıkan unsurlarını, nispeten daha uygun fiyatla iPhone XR çatısı altında sunuyor. 2018 model Apple telefonu, güncel iPhone deneyimi isteyenlerin aklına gelen ilk seçenek olma özelliğini taşıyor. Siz de bir iPhone XR sahibi oldunuz. Peki, akıllı telefonunuzdan ne kadar yararlanabiliyorsunuz? iPhone XR için hazırladığımız yararlı ipuçları ve tavsiyeler sayesinde telefonunuza daha fazla hakim olacak ve daha iyi biçimde yöneteceksiniz.

iPhone XR için özel hareketler

2017’de çıkan iPhone X gibi, iPhone XR’da da fiziksel ana ekran düğmesi bulunmuyor. Bunun yerine kullanıcı arayüzünü dokunmatik ekran hareketleriyle kontrol ediyorsunuz. Bunlara alışmak birkaç gününüzü alabilir, ancak vazgeçmeyin.

iPhone XR’ın ekran kilidini açma: Telefonu elinize alın ve parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru kaydırın. Ekranın üst kısmındaki kilit ikonunun açığa dönmesi için beklemenize gerek yok.

Dokunarak uyandırma: iPhone XR’ın ekranı kapalıyken, ekrana hafifçe tıklatın. Ekranda gelen bildirimlerinizi göreceksiniz. Face ID ile ekran kilidini açmak için telefonu elinize alıp ona bakmanız gerekiyor.

Ana ekrana geri dönüş: Hangi uygulamada olursanız olun, Ana ekrana geri dönmek için parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru kaydırın. Eğer telefonu yatay tutuyorsanız, yine de kullanıcı arayüzünün alt kısmından yukarı doğru sürüklemelisiniz ki, Ana ekran karşınıza çıksın.

Ekran görüntüsü alma: Güç butonu ve ses artırma butonuna aynı anda hızlıca basın. Ekranda o anda bulunan görüntünün fotoğrafı çekilecektir. Daha sonra ekranın sol alt köşesinde beliren küçük resme tıklatarak ekran görüntüsü üzerinde düzenleme ve çizimler yapabilir, onu hemen paylaşabilirsiniz.

Denetim Merkezi’ni açma: Parmağınızı ekranın sağ üst köşesinden aşağı kaydırın. Her ne kadar iPhone XR’da 3D Touch bulunmasa da, Denetim Merkezi’ndeki simgelerin her birine hafifçe bastırarak ek özelliklere ve işlevlere erişebilirsiniz.

Açık uygulamalara erişme: Daha önce Ana ekran düğmesine iki kez basarak açık olan uygulamalara erişmek mümkün oluyordu. Şimdi parmağınızı ekranın alt kısmından ortaya doğru sürükleyip parmağınızı ekranda basılı tutmaya devam etmelisiniz. Bunu yaptığınız takdirde en son açtığınız uygulamaları küçük resimler hâlinde görebilirsiniz.

Siri’yi açma: Telefonunuza “Hey Siri” diye seslenerek Apple’ın sanal asistanını açabileceğiniz gibi, sağ tarafta bulunan kenar tuşuna basıp bekleterek de Siri arayüzünü açabilirsiniz.

Telefonu kapatma: Sağdaki kenar tuşuna uzun basma işlevi Siri’yi açmaya atandığı için, iPhone XR’ı kapatmak için yeni bir yöntem var. Kenar tuşu ile ses kısma tuşuna aynı anda basmalısınız. Kapatma arayüzü karşınıza çıkacaktır.

Kilit ekranında görsel bileşenlere erişme: Kilit ekranındayken sağa sürükleyin. Bunu yaptığınızda görsel bileşenler karşınıza çıkacak.

iPhone XR’da Animoji veya Memoji’leri kullanma

Kendi Memoji’nizi oluşturun: Mesajlar uygulamasını açın ve yeni bir mesaj başlatın. Klavyenin hemen üstündeki küçük maymun simgesine tıklatın ve daha sonra da “+” düğmesine dokunarak kendi karakterinizi oluşturmaya başlayın. Yüz şekli, cilt rengi, saç rengi, gözler, aksesuarlar ve bunun gibi unsurlarla Memoji karakterinizi kendinize has duruma getirin.

Memoji ya da Animoji’yi FaceTime görüşmesinde kullanın: Bir FaceTime görüşmesi başlatın ve daha sonra alt köşedeki küçük yıldız simgesine dokunun. Kullanmak istediğiniz Memoji ya da Animoji karakterini seçin.

Selfie fotoğraflarınıza Memoji ekleyin: Eğer oluşturduğunuz Memoji karakterinin sizi gerçek yüzünüzden daha iyi biçimde yansıttığını düşünüyorsanız, Mesajlar’da arkadaşlarınıza selfie fotoğraflarınızı yüzünüzün üstüne Memoji karakteriniz eklenmiş şekilde gönderebilirsiniz. Bunun için yeni bir mesaj başlatın ve kamera simgesine dokunun. Daha sonra yıldız düğmesine dokunun. Dah sonra Animoji seçeneğini, yine maymun başı simgesine tıklatarak seçin. Memoji’nizi seçin ve  “x” düğmesine basın. Sonra da fotoğrafınızı çekin.

Memoji videosu çekin: Memoji veya Animoji’ler Kamera uygulaması içinde bulunmuyor. Ancak bu, Memoji karakterinizle video çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Selfie fotoğraflarında olduğu gibi, Mesajlar uygulamasını açıp yeni bir mesaj başlatın. Kamera simgesine tıklatın, daha sonra video moduna geçin. Yıldız simgesine dokunun, sonra da Animoji ya da Memoji karakterinizi seçerek çekime başlayın.

iPhone XR’da Bildirim ipuçları

Bildirimleri Sessiz Bildir olarak ayarlama: Eğer çok fazla bildirim aldığınızı düşünüyorsanız ve her seferinde dikkatiniz dağılıyorsa, bildirimleri kaçırmadan onların sessiz biçimde gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Kilitli ekrandaki bildirimi sola sürükleyin ve Yönet seçeneğine tıklatın. Açılan pencerede bulunan Sessiz Bildir düğmesine tıklatın. Bildirimler sessiz biçimde Bildirim Merkezi içinde gösterilecektir, ancak Kilitli ekranda görünmeyecek, uyarı sesi çalmayacak ya da uygulama simgesi üzerinde etiket gösterilmeyecek. Bildirimleri ara sıra kontrol etmek size kalacak.

Bir uygulamadan gelen bildirimleri kapatma: Yukarıdaki yöntemi uygulamaya başlayın, ancak “Sessiz Bildir” seçeneği yerine “Kapat” seçeneğine tıklatın.

Bildirim Merkezi’ni Kilit ekranından açma: Kilit ekranındayken ekranın ortasından yukarı doğru kaydırdığınız takdirde, gelen tüm bildirimleri liste hâlinde göreceksiniz.

Bildirimleri herhangi bir zamanda kontrol etme: Gelen bildirimleri istediğiniz herhangi bir anda kontrol etmek isterseniz, ekranın sol üst kısmından aşağı doğru kaydırarak Bildirim Merkezi’ni açın.

iPhone XR’da Ekran Süresi özelliğini kullanma

Ekran Süresi’ni kontrol etme: iOS 12 ile birlikte gelen Ekran Süresi özelliği sayesinde iPhone XR’ınızı ne kadar süre boyunca kullandığınızı görebilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Ekran Süresi yolunu takip edin.

Atıl Süre’yi planlama: Eğer iPhone XR’ınızı daha az kullanmak için yardıma ihtiyacınız varsa, hangi uygulamaların kullanımını ne zaman kısıtlayacağınızı belirleyebilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Ekran Süresi yolunu takip edin ve açılan sayfada yer alan Atıl Süre seçeneğini tercih edin. Ekran Süresi parolanızı girdikten sonra Atıl Süre seçeneğinin karşısında bulunan düğmeyi açık duruma getirin. Daha sonra sadece belirli uygulamalarına ve telefon görüşmelerine izin verilecek olan zamanı ayarlayın. Eğer telefonunuzu belirli bir süreliğine çocuğunuza ödünç verecekseniz, Atıl Süre özelliği epey kullanışlı olacaktır.

Uygulama Sınırları belirleme: Uygulama Sınırları belirli kategorideki uygulamalara zaman sınırlaması koymayı sağlıyor. Ekran Süresi sayfası içinde bulunan Uygulama Sınırları seçeneğini tercih edin. Sınır Ekle seçeneğine tıklatın, sınırlamak istediğiniz bir veya daha fazla kategoriyi seçip İleri seçenğine tıklatın. Daha sonra zaman sınırlamasını belirleyin ve Ekle bağlantısına tıklatarak işlemi tamamlayın.

Her Zaman İzin Verilen uygulamaları seçin: iPhone XR’ınızı daha az kullanmak için kullanımını sınırlamak iyi bir çözüm olabilir. Ancak insanlarla iletişim kurduğunuz uygulama veya uygulamaları kilitlerseniz iyi olmaz. Her Zaman İzin Verilen özelliği sayesinde sınırlamaların işlemeyeceği uygulamaları belirleyebilirsiniz. Bu seçeneğe Ekran Süresi sayfasından erişebilirsiniz.

İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları: Ekran Süresi sayfası içinde yer alan bu seçenek özellikle çocukları iOS cihazları kullanan ebeveynleri ilgilendiren yararlı araçlar içeriyor. Bu bölümü kullanarak içerik ve seçeneklere kısıtlamalar getirebilirsiniz. iTunes ve uygulama içi satın almaları kısıtlayabilir, konum servislerini veya reklam ile ilgili seçenekleri kapatabilirsiniz.

iPhone XR’da Siri kestirmeleri

Siri Kestirmeleri: iPhone XR, Siri Kestirmeleri sayesinde sahiplerine küçük, ancak kullanışlı katkılar sunuyor. Ayarlar > Siri ve Arama yolunu takip ettikten sonra açılan sayfada Siri Kestirmeleri bölümünü en başta göreceksiniz. Burada sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre otomatik olarak oluşturulmuş kestirme önerileri bulunuyor. Bunları “+” simgesine tıklatarak kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

iPhone XR’da Ekran ipuçları

Standart veya Büyütülmüş ekran: iPhone 6 Plus’tan beri kullanıcılar ekrandaki yazı veya simgeleri ölçekleyebiliyor. iPhone XR’da da bu imkan mevcut. Ayarlar > Ekran ve Parlaklık yolunu takip edin ve Ekran Büyütme başlığı altındaki Görüntü seçeneğine tıklatın. Standart ve Büyütülmüş şeklinde iki seçenek göreceksiniz. Gözünüzün rahatlığına göre bu iki seçenekten bir tanesini tercih edin.

True Tone ekranı etkinleştirme: iPhone XR’ın ekranının renk sıcaklığını ve dengesini ortama göre otomatik olarak ayarlamasını isterseniz, bunun için Denetim Merkezi’ni açın ve parlaklık ayarına hafifçe bastırın. Daha sonra True Tone düğmesine tıklatın. Öte yandan Ayarlar > Ekran ve Parlaklık yolunu takip ederek True Tone seçeneğinin karşısındaki düğmeyi açarak da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

iPhone XR Fotoğraf ve Kamera ipuçları

Akıllı HDR’ı kapatma veya açma: iPhone XR’ın kamera tarafında sahip olduğu gelişimlerden bir tanesi Akıllı HDR. Bunun sayesinde renkler daha canlı hâle getiriliyor, ışığın şiddeti artırılıyor. Akıllı HDR başlangıçta açık olarak geliyor. Eğer bunu kapatmak isterseniz, Ayarlar > Kamera yolunu izleyin, Akıllı HDR seçeneğini bulup kapalı duruma getirin.

HDR fotoğrafın yanında normal fotoğrafı tutma: Kamera ayarları sayfası içinde Akıllı HDR seçeneğinin hemen altında Normal Fotoğrafı Tut seçeneği var. Bunu açık duruma getirin.

Portre Işığı efektleri: Yapay aydınlatma efektleriyle Portre Modu çekimleri yapmak için, öncelikle Kamera uygulamasında Portre moduna geçiş yapın. Portre Modu iPhone XR’ın arka kamerasıyla sadece kişilerde çalışıyor. Portre Modu çekim tarzını belirlemek için ekranda Doğal Işık yazan yere hafifçe bastırın ve daha sonra parmağınızı ekrandan çekmeden hareket ettirin.

Çekimden sonra Portre Işığı efektlerini düzenleme: Fotoğraflar’da herhangi bir Portre fotoğrafını açın ve daha sonra “Düzenle”ye tıklatın. Çok kısa bir süre sonra fotoğrafın alt kenarına aydınlatma efekti simgesi görünecek. Buna tıklatın ve daha sonra efekti dilediğiniz gibi değiştirin.

Portre modu derinliğini düzenleme: Yeni iPhone XR ile birlikte Portre çekimi yaptıktan sonra arka plan bulanıklığını değiştirebilirsiniz. Bunun için Fotoğraflar’a gidin ve düzenlemek istediğiniz fotoğrafı açın. Daha sonra “Düzenle”ye tıklatın. Ekranın alt kısmında derinlik ayarını göreceksiniz. Sağa kaydırarak bulanıklığı artırın, sola kaydırarak azaltın.

Fotoğraflar uygulamasında kişileri birleştirme: iOS’teki Fotoğraflar uygulamasının fotoğrafları tarama, kişileri ve mekanları algılama özelliği bulunuyor. Eğer uygulamanın bir kişiyi farklı kişilermiş gibi ayrı ayrı etiketlediğini görürseniz, bu kişi albümlerini birleştirebilirsiniz. Bunun için Fotoğraflar uygulamasını açın. Daha sonra Albümler sekmesine geçin. Kişiler ve Yerler bölümüne gelin. Buradan Kişiler’i seçin. Ekranın sağ üst köşesindeki “Seç” bağlantısına tıklatın ve daha sonra birleştirmek istediğiniz kişileri seçin. Sağ alt köşedeki “Birleştir” bağlantısına tıklatarak kişi albümlerini birleştirin.

Fotoğraflar uygulamasında kişileri kaldırma: Fotoğraflar uygulamasını açın. Albümler’e girin, Kişiler ve Yerler’i seçin. Sağ üst köşedeki “Seç” bağlantısına tıklatın ve sonra da silmek istediğiniz kişileri seçin. Sol alt köşedeki “Sil” yazısına tıklatarak kaldırma işlemini tamamlayın.

iPhone XR Denetim Merkezi ipuçları

Yeni denetimler ekleme: iOS’in önceki versiyonlarında olduğu gibi, Denetim Merkezi’ne denetim ekleyeyip kaldırabilirsiniz. Ayarlar > Denetim Merkezi > Denetimleri Özelleştir yolunu takip edin ve daha sonra eklemek istediğiniz kontrolleri ekleyin.

Denetimleri organize edin: Eklediğiniz kontrollerin sıralamasını değiştirmek için, herhangi bir kontrolün sağında bulunan üç çizgi simgesine bastırın ve parmağınızı ekrandan kaldırmadan sürükleyin. Listede yukarı veya aşağı taşıyın.

Denetimleri genişletin: Bazı kontroller tam ekranda açılabiliyor. iPhone XR’da 3D Touch olmasa da, ekrana hafifçe bastırdığınızda kontrolün genişlediğini ve ek kontrollerin geldiğini göreceksiniz.

Ekran kaydetmeyi etkinleştirme: Denetim Merkezi’ne eklenebilecek seçeneklerden bir tanesi de Ekran Kaydetme. Bu kontrolü eklediğinizden emin olmak için Denetim Merkezi’ni açın ve içinde beyaz nokta bulunan ince ve beyaz renkli halka simgesini arayın. Buna tıklattıktan sonra ekrandaki herhangi bir hareketi kaydedebilirsiniz. İşiniz bittiğinde aynı kontrole tıklatın ve kaydı tamamlayın. Ekran kayıt videosu Fotoğraflar uygulamasına otomatik olarak kaydediliyor. 

El feneri parlaklığını ayarlama: Denetim Merkezi’nde yer alan el feneri simgesine tıklatarak arkadaki kamera flaşının ışığını açabilirsiniz. Eğer parlaklığını ayarlamak isterseniz, bu kontrole hafifçe bastırın. Tam ekranda açılan kontrol çubuğu aracılığıyla parlaklık ayarı yapabilirsiniz.

Sesin oynatıldığı kaynağı hızlıca değiştirme: iPhone XR’da dinlediğiniz müziğin çalınacağı ses kaynağını hızlıca değiştirebilirsiniz. Apple Music, Spotify veya herhangi bir uygulamada müzik dinlerken, müzik kontrolüne bastırın veya müzik kontrolünün üst köşesindeki küçük simgeye tıklatın. Bunu yaptığınızda dinleyebileceğiniz cihazların listesini göreceksiniz. Bu bağlı kulaklıklar, Bluetooth hoparlör, Apple TV, iPhone XR’ınız ya da herhangi bir AirPlay cihazı olabilir.

Hızlı sayaç kurma: Saat uygulamasına gitmek yerine, Denetim Merkezi’ndeki sayaç simgesine bastırın. Daha sonra ekranda açılan sayaç ayarından süre ayarlamasını yapın. 1 dakika ile 2 saat arasında bir süre ayarı yapabilirsiniz.

HomeKit cihazlarına erişme: Denetim Merkezi’ni açın ve bir eve benzeyen simgeyi bulup tıklatın.

iPhone XR Pil ipuçları

Ortalama pil tüketimini kontrol etme: iOS 12 yüklü iPhone XR’da, Ayarlar > Pil yolunu takip edin. Burada iki tane grafik göreceksiniz. Bunlardan bir tanesi pil seviyesini, diğeri de ekranın açık ve kapalı durumdaki aktivitesini gösteriyor. Bunlar iki sekmede sunuluyor. Bir tanesi son 24 saati, diğeri de son 10 günlük zaman aralığını kapsıyor. Bu sayede iPhone XR’ınızın ortalama pil ömrü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Düşük Güç modunu açma: Ayarlar > Pil yolunu takip ederek Düşük Güç Modu seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu mod güç tüketimini düşürüyor. Bunu da arka planda uygulama yenilemeyi, otomatik indirmeleri, e-postaları almayı veya bunun gibi pil harcayan işleri devre dışı bırakarak ya da azaltarak gerçekleştiriyor. Düşük Güç Modu’nu istediğiniz herhangi bir anda açabileceğiniz gibi, pil seviyesi yüzde 20 ve yüzde 10 seviyesinin altına düştüğünde de ekranda, açılmasına dair bildirimler göreceksiniz. Ayrıca Denetim Merkezi’ni açarak buradaki Düşük Güç Modu simgesine tıklatıp bu modu hızlıca açabilirsiniz.

Pili sömüren uygulamaları bulma: iOS en çok pil tüketen uygulamaları söylüyor. Ayarlar > Pil yolunu takip edin, daha sonra pil tüketen uygulamalarla ilgili detaylara bakabilirsiniz.

Pil görsel bileşeniyle pil seviyesini kontrol etme: Bugün görünümü altında yer alan görsel bileşenler içinde iPhone XR’ın kalan pil durumunu gösteren bir görsel bileşen bulunuyor. Ayrıca iPhone XR’ınıza bağlı bir Apple Watch ya da AirPods varsa, bunların da pil seviyesini aynı görsel bileşen içinde görebilirsiniz. Ana ekrandayken sağa sürükleyerek Bugün görünümüne gelin ve Piller başlıklı görsel bileşeni bulun.

Kablosuz şarj edin: iPhone XR da kablosuz şarj desteğine sahip. Bu destekten yararlanmak için bir kablosuz şarj aksesuarı satın almalısınız. Qi kablosuz şarj standardını destekleyen herhangi bir şarj cihazı çalışıyor. Ancak verimli bir şarj işlemi için Apple’ın izin verdiği 7.5W şarj standardını destekleyen bir aksesuar satın almanızı öneririz.

Hızlı şarj edin: Eğer elinizde iPad Pro veya MacBook için kullandığınız 18W, 29W, 30W, 61W, 87W USB-C güç adaptörü varsa, bir USB-C – Lightning adaptörü ile kullanarak iPhone XR’ınızı hızlı şarj edebilirsiniz. Sadece 30 dakikada yüzde 50’ye varan bir pil doluluğuna ulaşılabiliyor.

iPhone XR Klavye ipuçları

Tek elle kullanım: iOS 12’de yer alan Tek elle klavye modu sayesinde iPhone XR’da da tek elle yazı yazmak kolaylaşıyor. Klavyede sol alt köşede bulunan küre simgesine bastırıp bekletin ve daha sonra açılan panelin alt kısmında yer alan sağ ya da sol kenara yanaşık klavyeyi seçin. Klavye küçültülecek ve ekranın bir kenarına doğru yanaştırılacaktır. Küçük ok simgesine tıklatarak tam boyutlu klavyeye geri dönebilirsiniz.

Klavyenizi bir izleme dörtgeni gibi kullanın: 3D Touch özellikli ekranlarda parmağınızı klavyeye hafifçe bastırdığınızda tuşların simgeleri kaybolur ve klavye büyük bir izleme dörtgeni hâline gelir. iPhone XR’da 3D Touch yok, ancak bu imkan hâlâ sunuluyor. Yapmanız gereken klavyedeki boşluk tuşuna basıp bekletmek.

iPhone XR Face ID ipuçları

Face ID’ye başka bir yüz ekleme: Eğer görünüşünüzü düzenli olarak değiştiriyorsanız, Face ID’ye ikinci bir yüz ekleyerek iPhone XR’ın kafasının karışmasını önleyebilirsiniz. Bu imkan aynı zamanda iPhone’unuzu sizinle birlikte paylaşan eşiniz ya da arkadaşınız için de kullanışlı olacaktır. Bunun için Ayarlar > Face ID ve Parola yolunu izleyin. Parolanızı girin. Açılan sayfada bulunan Farklı Bir Görünüş Ayarla seçeneğini takip ederek yeni bir yüz ekliyormuş gibi Face ID yüz ekleme süreçlerini uygulayın.

Dikkat Gerektiren Özellikler: TrueDepth kamera sistemi, ekranı soluklaştırmadan veya uyarıların sesini kısmadan önce dikkatinizi ekrana verip vermediğinizi denetliyor. Bu özelliği kapatmak veya yeniden açmak istediğinizde Ayarlar > Face ID ve Parola yolunu izleyin. Parolanızı girdikten sonra açılan sayfada aşağı kaydırarak Dikkat Gerektiren Özellikler seçeneğini bulun.

Face ID’yi geçici olarak devre dışı bırakma: Eğer birisi iPhone XR’ınızı elinizden alıp bilgilerinize bakmak isterse, mantık olarak telefonu yüzünüze tutması kilitli ekranın açılmasını sağlayacaktır. Ancak basit birkaç tuş hareketiyle bunu engelleyebilirsiniz. Sağdaki güç butonu ile soldaki güç tuşlarına aynı anda basarak bekletin. Bir süre sonra kapatma ekranı açılacaktır. Ayrıca Face ID de devre dışı kalacaktır. Face ID’nin yeniden etkinleştirilmesi için parolanızı girmeniz gerekecektir.

İLGİLİ HABERLER