Teknoloji

iPhone XR dünya çapında en çok satan akıllı telefon

iphone xr inceleme

Apple’ın en yeni iPhone modelleri çekici görünse de, tüketicilerin önemli bir kısmı hâlâ bütçelerine daha uygun cihazları tercih ediyor. Counterpoint Research tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2019’un her bir çeyreğinde en çok satan akıllı telefon, Apple’ın iPhone XR modeli oldu.

Üstüne üstlük iPhone XR, her bir çeyrekte Apple’ın en çok satan iPhone modeli oldu. Sadece satışa çıkmaya başladığı Eylül 2018 çeyreğini bunun dışında tutabiliriz.

Apple’ın ötesinde, araştırma iPhone XR’ın yıl boyunca tüm markaların çıkardığı modeller içinde en popüler akıllı telefon olduğunu gösteriyor. Örneğin 2019’un üçüncü çeyreği içinde, küresel bazda en çok satan akıllı telefon modelleri iPhone XR, Samsung Galaxy A10, Galaxy A50, Oppo A9 ve iPhone 11 oldu.

Pazar payı bakımından, iPhone XR küresel akıllı telefon satışlarının yüzde 3’lük bölümünü oluşturuyor. iPhone 11 ise küresel iPhone satışlarının yüzde 1.6’lık kısmını elinde bulunduruyor.

İlginçtir ki, Samsung’un akıllı telefon modellerinden hiçbiri ilk ona girememiş. Ancak şirketin bütçe dostu birkaç modelinin listede yer aldığını görüyoruz.

Akıllı telefon pazarındaki eğilimlerin değişimi iPhone XR lehine oldu

iPhone XR’ın bu listede ön plana çıkması biraz şaşırtıcı gelse de, akıllı telefon pazarının dinamiklerinin nasıl değiştiğini gösteriyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak, amiral gemisi olarak nitelendirdiğimiz akıllı telefonların fiyatları çok yükseldi. Bu nedenle tüketiciler fazla para ödemeden en iyi deneyimi yaşayabilecekleri cihazlara yöneliyor.

Dünyaya baktığımızda ise, yurt dışında da akıllı telefon fiyatlarının yükselişte olduğunu görüyoruz. Amiral gemisi modellerin fiyatları 1000 dolar seviyesinin üstüne çıkmaya başladı. Bu da tüketicilere fazla geliyor. Üstelik eskisi gibi mobil operatörlerin cihaz satışı için yaptıkları kampanyalar azaldı. Tüm bunlar tüketicilerin akıllı telefon tercihlerini değiştiriyor.

Apple’ın tüm bu gelişmeler ışığında daha makul fiyatlı bir iPhone modeli çıkarmasını bekliyoruz. iPhone SE 2 uzun zamandır beklenen bir ürün ve en son dedikodular 2020’nin ilk aylarında bu yeni modelle tanışabileceğimizi gösteriyor. Tabii ki, bu cihazın adı iPhone 9 da olabilir. Fiyatının 399 dolar olacağı öne sürülüyor. 4.7 inç ekran ve Touch ID parmak izi okuyucusu da başlıca özellikleri arasında yer alacak.

İLGİLİ HABERLER