Teknoloji

iPhone XR 2019’un en popüler akıllı telefonu oldu

ios 13.1 iphone xr

Apple, küresel akıllı telefon pazarının ikinci sırasındaki yerini Huawei’ye kaptırmış olsa da, çıkarttığı telefonlarla hedeflediği ilgiye ulaşma konusunda sorun yaşamıyor. Pazar araştırma şirketi Omdia’nın verileri de bu durumu bir kez daha gözler önüne seriyor. Apple’ın 2018’in sonbaharında çıkarttığı iPhone XR, 2019’un en popüler akıllı telefonu oldu.

Apple akıllı telefonlarının satış rakamlarını açıklamasa da; Omdia’nın verilerine göre, şirket 2019’da toplam 46.3 milyon iPhone XR sevkiyatı gerçekleştirdi. iPhone XR’ı, 37.3 milyon satış rakamıyla geçtiğimiz eylül ayında piyasaya çıkan iPhone 11 izledi.

Listede Apple’ın akıllı telefonlarını, Samsung’un orta segment Galaxy A ailesinin üç üyesi takip ediyor. 30.3 milyon sevkiyatla Galaxy A10 üçüncü, 24.2 milyon sevkiyatla Galaxy A50 dördüncü ve 19.2 milyon sevkiyatla Galaxy A20 beşinci sırada yer alıyor.

Altıncı sırada ise 17.5 milyon sevkiyatla Apple’ın 2019 model amiral gemisi iPhone 11 Pro Max bulunuyor. 2018’in en popüler telefonu olan iPhone 8 ise 17.4 milyon sevkiyatla 2019’da da kendisine ilk on sırada yer açmayı başardı. Listenin sekizinci sırasında 16.4 milyon sevkiyatla Redmi Note 7 bulunuyor. iPhone 11 Pro ve Samsung Galaxy J2 Core, 2020’nin en popüler akıllı telefonları sıralamasında onu tamamlayan cihazlar oluyor.

Omdia’nın akıllı telefon araştırma ve analiz direktörü Jusy Hong, ortaya çıkan şu tabloyu şu sözlerle değerlendirdi: “Apple en çok satan akıllı telefon modelleri listesinde ilk iki sırayı beş yılı aşkın bir süredir kimseye bırakmıyor. Şirket en büyük rakiplerine kıyasla daha az model sunuyor. Böylelikle iPhone XR’da olduğu gibi daha fazla kişiye hitap eden modellerin satışlarına odaklanabiliyor.”

Apple’ın indirim kararı da iPhone XR satışlarında etkili oldu

Apple, iPhone 11 serisinin tanıtımının ardından iPhone XR’ın fiyatında indirime gitmişti. Şirketin bu hamlesinin de iPhone XR’ın başarılı satış grafiğinin 2019’un tamamına yayılmasında etkili olduğu düşünülüyor. iPhone XR’ın takipçisi iPhone 11‘in de listede ikinci sırada yer alması, Apple için sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

2019’un en popüler akıllı telefonları listesinde Samsung’u üst sınıf yerine orta sınıf cihazları temsil ediyor. Galaxy A serisinin bu başarısını 2020’ye de taşımak isteyen Samsung, seriye yeni cihazlar eklemeye devam ediyor. Serinin ilk üyelerinden Galaxy A51, bir süre önce Türkiye’de satışa sunulmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER