Manşetler

iPhone X’un OLED ekranı yanmaya karşı epey dayanıklı çıktı

iphone x apple ekran

iPhone X OLED ekran taşıyan ilk iPhone olma özelliğini taşıyor. OLED’ler de şu anda dünya üzerinde en iyi görsel deneyimi sunan akıllı telefon ekran türleri olarak nitelendiriliyor. iPhone X’un ekranı Samsung Display tarafından üretiliyor ki, aynı kuruluş Samsung’un amiral gemisi telefonlarında kullanılan OLED ekranların da üretimini gerçekleştiriyor. Bu telefonların ekranları iPhone X çıkıncaya kadar 2017’nin en iyi mobil cihaz ekranları olarak nitelendiriliyordu. Samsung’un ekran kalitesi Apple’ın ince ayarlamalarıyla birleşince ortaya yüksek bir görsel deneyim çıktı.

Söz konusu ekran yanması olunca durum ne? iPhone X kullanıcılarının endişelenmesi gerekiyor mu? Yapılan bir test korkulacak bir durumun olmadığını gösteriyor. iPhone X, Galaxy S7 Edge ve Galaxy Note 8’in ekran yanması performansları bir test sayesinde ortaya çıkarıldı.

Eğer bir OLED ekranda sabit bir görüntü uzun zaman aralığı boyunca gösterilirse, ekran yanması efektleri görülmeye başlanıyor. Bu durum TV’ler, monitörler ve akıllı telefonlar için geçerli oluyor. Eğer iPhone X’un ekranında aynı görüntü 510 saat boyunca sürekli gösterilirse, o zaman ekran yanması efektleri kalıcılaşmaya başlıyor. Araştırmayı gerçekleştiren Cetizen‘in elde ettiği sonuçlar tüm iPhone X kullanıcılarını sevindirecektir.

Eğer fazlaca sabit görüntü gösteren uygulamalar kullanarak veya oyunlar kullanarak çok yüksek paralar ödediğiniz iPhone X’unuzun ekranını mahvedeceğinizi düşünüyorsanız; rahat olun, çünkü böyle bir durum gerçekleşmeyecek. Tabii ki, cihazı 510 saat boyunca aralıksız şekilde kullanmazsanız ki, bu da teknik olarak imkansız görülüyor.

Cetizen araştırmaları sırasında çeşitli aralıklarla durarak yanma izlerini aramış, ancak 510 saatlik süreye erişene kadar iPhone X’un ekranında gözle görülür bir etkiye rastlamamış. Galaxy Note 8 ve Galaxy S7 Edge’in ekranları ise daha kısa sürede yanma etkileri göstermeye başlamış. 510 saat sonrasında ise Samsung’un telefonlarındaki ekran yanması efektleri daha kötü bir hâl almış. Yine de, bu sonuç söz konusu cihazların sahiplerinin de ekran yanması konusunda endişe duymasını gerektirmiyor. Çünkü bir gün içinde aynı görüntü ekranda sürekli görüntülenmeyeceği için böyle bir yanma etkisinin gerçekleşmesi neredeyse imkansız görünüyor.

Bu bağlantıyı takip ederek, karşılaştırmanın detaylarını görebilirsiniz. Google Çeviri ile Türkçe’ye çevirip detaylarını okuyabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER