Teknoloji

iPhone X piyasadaki ilk ayında nasıl bir performans sergiledi?

iphone x

Apple şimdiye kadar ne kadar iPhone X satıldığını açıklamasa da, analistler bu konuya yönelik tahminler yapmaya devam ediyor. Son olarak Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) adlı bir kuruluş tarafından yayınlanan yatırımcı notunda, iPhone X’un yurt dışında piyasaya sunulduğu ilk ay süresince, tüm iPhone modellerinin ne kadar satıldığı masaya yatırılıyor.

CIRP’nin araştırması, iPhone X’un satışta olduğu ilk 30 günü kapsıyor. iPhone X, toplam iPhone satışlarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. iPhone 8 yüzde 23, iPhone 8 Plus ise yüzde 17 olmak üzere, bu iki model de toplam yüzde 40’lık orana ulaştı.

İlginçtir ki, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus satışların yüzde 20 civarındaki bir kısmı oluşturuyor. Çıkışı bir yılı aşmış olan modellerin satışı hâlâ hatırı sayılır oranla devam ediyor. Karşılaştıracak olursak, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, bir önceki yıl piyasaya çıktıklarının ilk ayında, tüm iPhone satışlarına göre toplam yüzde 70’in üstünde bir oranı yakalamıştı.

CIRP, iPhone X’un ilk ay performansıyla beklentileri karşılayıp karşılamadığını bilmenin çok zor olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü Apple şimdiye kadar hiç aynı anda üç yeni model birden çıkarmamıştı. Akıllı telefonun piyasadaki ilk ayına dair yapılmış olan bu analize bakarak, ilk ay içinde yaşanan stok sıkıntılarının da etkisinin olduğunu düşünebiliriz. Şimdiyse stok konusunda bir sıkıntının yaşanmadığı belirtiliyor, bu nedenle şimdiki duruma dair analizleri beklemek daha mantıklı olacaktır.

Öte yandan CIRP, bazı müşterilerin iPhone X yerine daha uygun fiyatlı modelleri tercih etme yoluna gitmiş olabileceğine dikkat çekiyor. Sonuç olarak bu da iPhone X’un satış performansına etki ediyor.

Apple’ın en yüksek fiyatlı akıllı telefonunun başlangıç performansını görmek için, Apple’ın gelecek ay sonunda açıklayacağı çeyrek yıllık finans raporunu beklememiz gerekiyor. Oradaki iPhone satış rakamları daha sağlıklı bir tahmin yapmaya olanak sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER