Teknoloji

iPhone X ekran kalitesinde akıllı telefon pazarının zirvesine yerleşti

iphone x ekranAkıllı telefon pazarında 2017 ile birlikte OLED paneller iyiden iyiye tercih edilir hâle geldi. Apple da en yeni akıllı telefonu iPhone X ile bu kervana katıldı. İlk kullanıcılar iPhone X’un OLED ekranının parlaklığından oldukça etkilenmiş görünürken, ekran uzmanları da benzer bir noktada duruyor. iPhone X ekran testleri yapan DisplayMate tarafından “En iyi ekrana sahip akıllı telefon” olarak nitelendi.

DisplayMate iPhone X’un OLED panelini farklı açılardan mercek altına alırken, bu farklı açıların hepsi ekranın “en iyi” olarak nitelenmesinde ayrı bir rol oynuyor. Çözünürlük, parlaklık ve renk doğruluğu gibi faktörler, telefonu zirveye yerleştiren ilk unsurlar olarak niteleniyor. Ancak Pixel 2 etrafında dönen tartışmalar, iyi bir ekran için bu üç unsurdan fazlasına ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Ekran sıcaklığı ve açı dışı görüntüleme de önemli kriterler olarak dikkat çekiyor.

DisplayMate, iPhone X’un ekranı için “Bugüne kadar incelediğimiz en yenilikçi ve en yüksek performanslı akıllı telefon ekranı” nitelemesini kullanıyor. Bu durumun ortaya çıkmasında Apple adına panel üretimi yapan Samsung Display’in performansı da önemli bir rol oynuyor.

Örneğin, parlaklık OLED paneller arasında eşit olarak dağıtılmış bir değer değil. iPhone X’un standart ekran parlaklığı 634 nit. Ana ekranda bu rakam 726 nit oluyor. Panelin küçük alanlarında ise bu rakam 809 nite yükseliyor. Buna karşılık Samsung Galaxy Note 8’de ekranın küçük bölümlerinde parlaklık 1240 nit seviyesine kadar çıkıyor. Ancak ekranın genel parlaklık seviyesi 560 nitte kalıyor.

Apple ve Samsung Display, iPhone X’daki OLED ekranın alt pikselleri için elmas şeklinde bir dizilimi tercih ediyor. DisplayMate, bu sayede iPhone X’da alt piksel faktörünün diğer OLED’lerden daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Alt piksel diziliminin OLED ekranlarda şikayet edilen çentiklenme ve yapay etkinin önüne geçtiği de değerlendirmede dikkat çeken noktalardan biri oldu.

iPhone X ekran teknolojisiyle OLED panelini daha da iyileştiriyor

iPhone X’un OLED panelini üreten Samsung’u kutlayan DisplayMate, donanım bakımından akıllı telefonun OLED panelinin muhteşem olduğunu belirtti. Apple’ın geliştirdiği Precision Display Calibration teknolojisi ise iPhone X ekran performansınının daha da yukarıya çıkmasını mümkün kılıyor.

İLGİLİ HABERLER