Teknoloji

iPhone X’un Apple’a maliyeti 357 dolar, kâr marjı yüksek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone X yüksek fiyatıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada da epey konuluşuyor. Türkiye’de 64 GB kapasitelisi 6099 TL, 256 GB’lığı ise 6899 TL fiyat etiketi taşıyan iPhone X’un ABD fiyatları da, sırasıyla 999 ve 1149 dolar. Bu da onu Apple’ın şimdiye kadar sattığı en pahalı iPhone modeli hâline getiriyor. TechInsights adlı bir araştırma şirket hangi parçaların iPhone X’u daha pahalı hâle getirdiğine dair bir araştırma yayınladı.

Reuters tarafından haberleştirilen bu araştırmaya göre, 64 GB kapasiteli iPhone X’un Apple için üretim maliyeti 357.50 dolar. Apple bu modeli 999 dolarlık fiyat etiketiyle satıyor. Bu da şirketin yüzde 64’lük bir kâr marjı olduğu anlamına geliyor. Bu değer, 699 dolara satılan ve yüzde 59’luk kâr marjına sahip olan iPhone 8’inkinden daha yüksek.

iPhone X parça parça ayrıldığında, 5.8 inç OLED ekran en pahalı parça oluyor. Bu parçanın Apple’a maliyeti 65.50 dolar olurken, iPhone 8’in 4.7 inçlik ekranının maliyeti 36 dolar. Tahmin edebileceğiniz gibi, aradaki bu fark iPhone X’un panelinde OLED teknolojisinin kullanılmasından kaynaklanıyor.

Paslanmaz çelik gövde de Apple için iPhone X maliyetini artıran bir kalem oluyor. iPhone 8’in alüminyum gövdesi 21.50 dolarlık birim maliyete sahipken, iPhone X’un paslanmaz çelik gövdesi için bu değer 36 dolara çıkıyor.

Tim Cook geçen hafta Apple’ın finans raporunu açıklamasının ardından gerçekleştirilen telekonferans görüşmesinde iPhone X’un daha yüksek fiyatıyla ilgili yorum yapmış, şirketin belirlediği fiyatın, cihazın maliyetini son kuruşuna kadar çıkarmaktan çok müşterilere sunulan değerle ilgili olduğunu söylemişti. Tim Cook, Apple’ın iPhone X’u sektörün öncüsü olan yeni teknolojileri sunduğunu bir cihaz olarak gördüğünü, bunun da daha yüksek fiyatın sebebi olduğunu dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER