Teknoloji

iPhone X akıllı telefon pazarını canlandıracak

iphone xKüresel akıllı telefon pazarında satışlar bir süredir istikrarlı bir seyir izliyor. Ancak bu seyir, Apple’ın yeni amiral gemisi telefonu iPhone X ile birlikte olumlu anlamda bozulacak gibi görünüyor.

Araştırma şirketi TrendForce’un verilerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde akıllı telefon satışları bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında arttı. Yılın son çeyreğinde de bu artışın devam etmesi ve artış oranının yüzde 6.3’e yükselmesi öngörülüyor.

Çinli akıllı telefon üreticilerinin başarılı performansı da ayrıca dikkat çekiyor. Söz konusu grubun satışları, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 20 oranında yükseldi. Akıllı telefon pazarında ilk beşe Samsung, Apple, Huawei, Oppo ve Vivo yerleşirken, Xiaomi de altıncı sırada bulunuyor. TrendForce, Xiaomi’nin satışlarının önümüzdeki çeyrekte yüzde 10 oranında artmasının öngörüldüğünü belirtti.

Listenin zirvesindeki üreticilerin performanslarına ilişkin öngörülerde ise işler biraz karışıyor. Samsung’un satışlarının yılın dördüncü çeyreğinde iPhone X etkisiyle düşmesi öngörülüyor. Şirketin yılın üçüncü çeyreğinde Çin pazarında da bazı sorunlarla karşılaştığı, ancak yine de her çeyrekte ortalama 75 ila 80 milyon arası cihaz satma çizgisini koruduğu belirtildi.

Apple’ın üçüncü çeyrek performansına ise iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın satışa sunulması katkıda bulunmuş gibi görünüyor. Ancak amiral gemisi X’un daha geç çıkması, bu katkıyı sınırlı kılmışa benziyor. TrendForce, yılın son çeyreğiyle birlikte Apple’ın satışlarında iPhone X etkisinin görüleceğini belirtirken, amiral gemisi modelin şirketin son çeyrekteki üretim hacminin yüzde 33’lük kısmını oluşturacağını ifade etti.

iPhone X pazarın genelini de büyütecek

TrendForce yılın son çeyreğinde akıllı telefon pazarındaki sevkiyatların üçüncü çeyreğe kıyasla yüzde 10.5 oranında artmasını bekliyor. Bu artışın itici gücü ise iPhone X olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER