Teknoloji

iPhone X’un cazibesi iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı geçmeye yetmedi

apple iphone x

iphone xiPhone X sahipleri yeni telefonlarından oldukça memnun görünseler de; Apple’ın 2017 model telefonları, 2014’te çıkan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın başarısını geride bırakmayı başaramadı.

ABD’de 3 Kasım ve 3 Aralık tarihleri arasında iPhone satın alanlarla gerçekleştirilen bir araştırma, müşterilerin yüzde 69’unun 2017 model iPhone’lardan birini tercih ettiğini gösteriyor. iPhone 6 ve 6 Plus’ın piyasaya çıkışından sonraki bir aylık dönem içinde bu telefonlardan birini tercih eden iPhone müşterilerinin oranı ise yüzde 91 seviyesindeydi. Yeni iPhone’ları alanların yüzde 30’unun tercihi iPhone X olurken, iPhone 8 ve 8 Plus’ı tercih edenlerin oranı yüzde 39 oldu. 3 Kasım – 3 Aralık döneminde iPhone alanların yüzde 31’i ise eski iPhone’ları tercih etti.

2017 model iPhone’ların yıl sonu satış performansı, en azından ABD’de de seleflerinin altında kalmış gibi görünüyor. Bu durumda Apple’ın yeni amiral gemisi olan X’un piyasaya geç çıkışının ve fiyat etiketinde yazan rakamın etkili olduğu rahatlıkla söylenebilir. Söz konusu telefonun iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’tan yaklaşık 40 gün sonra satışa sunulması, bu cihazların da satış performansını olumsuz anlamda etkilemiş gibi görünüyor.

iPhone X Çin pazarında büyük ilgi görüyor

Pasifik’in diğer kıyısından gelen rakamlar ise Apple için daha sevindirici görünüyor. RBC Capital Markets tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, iPhone X bu ülkede ABD’dekinden iki kat daha fazla ilgi görüyor. Cupertino merkezli şirketin en önemli pazarlarından biri olan Çin, şirketin toplam satışlarının beşte birlik kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla bu ilginin Apple’ı gelecek için ümitlendireceği söylenebilir. Yine de, Apple’ın 2017 model telefonlarının satış performansı hakkında daha somut fikir edinmek için Apple’ın çeyrek sonuçlarını açıklamasını beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER