Eğlence

iPhone ve iPad için VLC uygulaması GPL şikayetleri nedeniyle App Store’dan kaldırılabilir mi?

Apple’ın iOS App Store’u ve Genel Kamu Lisansı’nın (GPL) DRM’siz lisans gereksinimleri arasında sürekli bir sürtüşme olmakta ve görünüşe göre bu sürtüşmeden etkilenen son kurban da açık kaynak kodlu video oynatıcısı VLC olabilirdi.

Hatırlayacak olursanız, VLC iPad ve iPhone için birer uygulama çıkarmıştı. Applidium adlı bir şirket tarafından geliştirilen bu uygulama doğrudan VLC’nin geliştiricisi, GNU kapsamında hak ve kod lisanslarını elinde bulunduran VideoLAN’ın elinden çıkma bir ürün değildi. VideoLAN’ın söylediğine göre iOS için geliştirilen VLC Apple’ın FairPlay DRM korumasını barındırıyor ve bu durum kendi genel kamu lisansını ihlâl ediyordu. Yapılması gerekn ise FairPlay DRM’in uygulamadan kaldırılmasıydı. VideoLAN durum çözülünceye kadar kullanıcıların daha açık mobil platformları tercih etmesi tavsiye ediyordu.

Ancak son gelişmeler gösteriyor ki, VideoLAN cephesinde tutum değişmiş gibi görünüyor. Projenin resmi Twitter sayfasında yazılana göre şu an için herhangi bir sorun bulunmuyor. Yine aynı sayfa üzerinden bağlantı verilen bir forum sayfasında Apple’ın App Store Sözleşmesi ve Şartları’nın yasal analizi tartışılıyor. Görünüşe göre önümüzdeki aylarda bu konu tartışılacak. VLC gibi Genel Kamu Lisansı’na sahip büyük projeler katmanlarca, iç içe geçmiş telif haklarını barındırıyor ve hiç kimse herkesin onayını almadan harekete geçme şansına sahip değil.

İlgili – VideoLAN

İLGİLİ HABERLER