Teknoloji

iPhone üretimindeki kesinti parça tedarikçilerini zora soktu

iphone xr phil schiller

Apple‘ın 2018 model iPhone‘ları, ilk etapta öngörülenlerden daha az satıyor gibi görünüyor. Satış rakamlarının öngörülerin altında kalması, iPhone için bileşen üreten tedarikçileri de etkilemişe benziyor.

Yeni iPhone’ların satışlarının istenen seviyede olmaması, Apple’ın hisselerinde de belirgin bir düşüşe yol açmış durumda. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve insanların hâlâ daha uygun fiyatlı ve daha eski modelleri tercih etmemesi de yaşananların nedenleri olarak öne çıkıyor.

Apple’ın üretimde kapasiteyi aşağıya çekmesi, doğal olarak şirketin birlikte çalıştığı bileşen tedarikçilerini de etkiliyor. Yeni iPhone’lar için yarı iletken, ekran, kamera modülü, esnek ana kartlar ve piller üreten şirketlerin Apple’ın kararının bu şirketleri de zora soktuğu belirtiliyor.

Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre, söz konusu şirketlerin ölçeği de pek küçük değil. LG Innotek, Samsung‘un ekran, elektromekanik ve SDI birimlerinin gelir beklentilerini revize ettiği söyleniyor. BHI ve SEMCO gibi daha düşük ölçekli şirketlerin de iPhone üretimindeki kapasite düşüşünden etkilendiği belirtiliyor. LG Innotek hisselerinin son 1 yıllık dönemin en düşük seviyesini görmesi de yaşananların bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER