Teknoloji

Foxconn’un en büyük iPhone üretim tesisinde artan COVID-19 vakaları can sıkıyor

iphone uretimi

Çin’in Zhengzhou şehrinde Foxconn’a ait olan dünyanın en büyük iPhone üretim tesisinde görevli çok sayıda çalışan, fabrikada görülen COVID-19 vakaları nedeniyle işi bıraktı. Bazı çalışanların hastalık kapma riski nedeniyle bu kararı aldığı, bazılarının ise Foxconn’un üretimi sürdürmesini sağlayan katı kapanma politikaları nedeniyle ayrılmayı seçtiği söyleniyor.

Zhengzhou yerleşkesi, Apple’ın bir numaralı iPhone üretim ortağı olan Foxconn’un en büyük tesisi olma özelliğini taşıyor. Fabrikada yaklaşık 300 bin kişi görev yapıyor. Bu nedenle Zhengzhou’da Apple’ın birlikte çalıştığı çok sayıda tedarikçi de mevcut. Bütün bu faktörler nedeniyle Zhengzhou için “iPhone şehri” unvanı da kullanılıyor.

Çin COVID-19 ile mücadelede hâlâ “sıfır vaka” politikasını uyguluyor. Bu politika çerçevesinde az sayıda pozitif vakayla karşılaşılan senaryolarda bile şehir genelini kapsayan kapanma kararları alınıyor.

Söz konusu yaklaşımın ekonomiye olan etkisini azaltmak için kapanmalar sırasında çalışanlar fabrika sınırları içinde yaşamayı sürdürüyor. Şehir çapındaki son kapanma geçtiğimiz mayıs ayında uygulanmıştı. Şu anda da Zhengzhou’da kısmi bir kapanma söz konusu.

Foxconn’un Zhengzhou’daki fabrikasında bir COVID-19 salgınının yaşandığı geçtiğimiz hafta şirket tarafından doğrulanmıştı. Şirket hasta olan çalışan sayısı konusunda bilgi vermezken, üretimin sürdüğünü ve durumun kontrol edilebilir olduğunu belirtmişti.

Ancak sosyal medya aracılığıyla fabrikadan gelen haberler farklı bir tablo çiziyor. Vaka sayısının artmaya devam ettiği belirtilirken, şirketin karantinadaki çalışanlara yemek ve ilaç tedariğinde problem yaşadığı iddia ediliyor.

Bu iddiaları reddeden Foxconn’un fabrikadan ayrılıp evine dönmek isteyen çalışanların ulaşımını sağladığı belirtildi. Foxconn daha küçük fabrikalarındaki üretim kapasitesini artırdığının da altını çizdi.

Apple son finans raporunda satışların hem küresel ekonomik durumdan hem de pandemiden etkilenebileceğini belirtmişti. Şirketin CEO’su Tim Cook, iPhone 14 Pro talebini karşılamakta zorlandığını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER