Bilim

iPhone üreticisi Foxconn’dan koronavirüs ile ilgili önemli gelişmeler

iphone foxconn
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone üreticisi Foxconn, Shenzhen’deki yönetim ofisindeki çalışanlarına, daha önce planlanan 10 Şubat tarihinde işe gelmemeleri, ikinci bir açıklamayı beklemeleri söylendi.

Bu arada Foxconn bir iştiraki, Shenzhen’deki tesisinde bulunan üretim hatlarında yeniden düzenleme yaparak Foxconn çalışanları için tıbbi yüz maskelerinin üretimine başladı. Her iki gelişme de, Foxconn çalışanlarını korumayı ve korona virüs salgınının  daha da yayılmasını önlemeyi amaçlıyor.

Foxconn, iPhone’ların üretiminin büyük bir kısmını Shenzhen’in kuzeyinde ayrı bir konum olan Zhengzhou’da gerçekleştiriyor. Geride kalan bölüm ise Şanhay dışında Pegatron tarafında üretiliyor. Sadece küçük bir kısım ise Shenzhen’deki tesiste üretiliyor. Bloomberg, Shenzhen’deki uygulamaların Foxconn’un diğer tesislerini de kapsayacak şekilde genişletilip genişletilmediğinin açık olmadığını da dile getirdi.

Şirket tarafından çalışanlarına gönderilen bir yazılı mesajda, “Herkesin sağlığını ve güvenliğini korumak ve hükümet virüs önleme tedbirlerine uymak için, sizi Shenzhen’e geri dönmemenizi öneririz.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade yer alıyor. “Size şehirdeki durum hakkında bilgi vereceğiz. Şirket, herkesin işle ilgili haklarını ve çıkarlarını süre içinde koruyacaktır.”

Foxconn bazı üretim hatlarını yeniden düzenleyerek tıbbi yüz maskelerinin üretimine de başladı. Maskeler öncelikle yüz binlerce çalışan tarafından kullanılacak. Şirket, ay sonuna kadar günde iki milyon maske üretmeyi hedefliyor.

Büyük bir iPhone üretici iş ortağı ve Çin’in en büyük iş veren şirketi olan Foxconn, korona virüs salgınının teknoloji sektörüne etkilerinin görülmesi açısından önemli bir gösterge niteliğini taşıyor. Foxconn’un Zhengzhou tesisinin 10 Şubat’ta yeniden üretime başlaması bekleniyor. Ancak şirket, il dışından geri gelen çalışanların 14 gün boyunca tecrit altında tutulacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER