Teknoloji

iPhone sahipleri Siri’yi toplum içinde kullanmaktan çekiniyor

iphone siriCreative Strategies tarafından gerçekleştirilen ve Amerikan akıllı telefon sahiplerinin dijital asistan kullanım oranlarını ölçen araştırma, oldukça ilginç verileri gün yüzüne çıkarıyor. Araştırmaya göre, ABD’deki iPhone sahiplerinin yüzde 98’i Siri’yi denemiş durumda. Ancak dijital asistanı toplum içinde kullananların oranı yüzde 3 seviyesinde kalıyor.

Creative Strategies, Siri’nin toplum içindeki kullanımının düşük kalmasında iPhone kullanıcılarının cihazlarına doğru konuşuyor olmaktan halen rahatsızlık duymasının önemli bir rol oynadığını belirtti. Şirket, insanların toplum içinde yüksek sesle telefonla konuşmaktan çekinmediği ABD’de böyle bir durumun gözlemlenmesinin ilginçliğine vurgu yapmaktan da geri kalmadı.

Siri’nin en sık kullanıldığı yerler sıralamasında zirve otomobilin oluyor. Apple’ın dijital asistanının otomobillerdeki kullanım oranı yüzde 62’ye çıkıyor. Tüm dijital asistanlar değerlendirmeye alındığında evdeki ortalama kullanım oranı yüzde 39 seviyesinde seyrediyor. İş yerinde dijital asistan kullanım oranı ise yüzde 1.3’e iniyor. Bu durumda hem utangaçlığın hem de başkalarını rahatsız etmeme isteğinin önemli bir rol oynamasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

iPhone kullanıcılarının yüzde 98’i Siri’yi denerken, söz konusu grubun üçte ikisinden fazlasının dijital asistandan zaman zaman faydalandığı belirtildi.

Araştırma sadece ABD’yi kapsadığı için küresel ölçekteki geçerliliği konusunda bir yargıda bulunmak pek kolay değil. Ancak dijital asistanlarla sesli biçimde etkileşime girmenin “ortalama” kullanıcı gözünde henüz alışılması kolay bir eylem olmadığını da kabul etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER