Teknoloji

iPhone SE’nin tek arka kamerasıyla ilgili ilgi çekici derinlik ayrıntısı

apple iphone se
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son zamanlarda çıkan çoğu telefonun aksine, Apple’ın yeni akıllı telefonu iPhone SE’nin arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera bulunuyor. Şimdiye kadar gördüğümüz incelemeler bu telefonun çektiği fotoğrafların iyi aydınlatılmış ortamlarda gayet başarılı olduğunu gösteriyor.

iPhone SE’nin kamerası portre çekimlerde ise yapay öğrenmenin yardımıyla alan derinliğini hesaplıyor. Mobil fotoğrafçılık uygulamalarından Halide’ın geliştiricilerinden Ben Sandofsky tarafından yayınlanan bir yazıda, SE’nin tek kamerasıyla portre fotoğrafların nasıl çekilebildiği detaylı şekilde anlatılıyor.

iPhone SE’nin portre modunun en önemli özelliği, “monoküler derinlik tahmini” olarak adlandırılan bir yöntem kullanması. Bu da iPhone 11 ve 11 Pro modellerinde de bulunan, iPhone SE’nin A13 Bionic işlemcisinin varlığı sayesinde kullanılabilen bir özellik oluyor. İşlemcinin sağladığı güç ve derinlik tahmini sayesinde telefon derinlik haritalarını, iPhone XR gibi tek kameralı diğer bir telefondan daha farklı şekilde çıkarıyor. Sandofsky, SE’nin düz fotoğraflar için bile derinlik tahmini çıkarabildiğini söylüyor.

Sandofsky bir örnekte aşağıdaki fotoğrafın fotoğrafını hem iPhone XR hem de iPhone SE ile çekiyor:

Aşağıdaki görsellerde her iki telefonun çıkardığı tahmini derinliği görebilirsiniz. iPhone XR’ın derinlik haritası üstte, iPhone SE’ninki ise altta yer alıyor:

iPhone XR
iPhone SE

iPhone SE’nin derinlik haritası hiçbir şekilde sahnenin gerçek derinliğini mükemmel biçimde yansıtmıyor. Ancak SE’nin düz bir fotoğraftan yola çıkarak, yapay öğrenme ile gerçek derinlik tahminini çıkarabilmesi çok etkileyici görünüyor.

Sandofsky’nin blog yazısını buradan okuyabilirsiniz. Burada aktardığımızdan çok daha fazla detaylı bilgi söz konusu yazıda yer alıyor. SE’nin kamerasının derinliği nasıl yakaladığına dair daha fazla detay, derinlik haritalamasının nasıl çalıştığına dair bilgilerle birlikte veriliyor.

İLGİLİ HABERLER