Teknoloji

iPhone SE’nin Apple’a maliyeti sadece 160 dolar

türk telekom iphone se

iphone se

IHS tarafından gerçekleştirilen parçalara ayırma işlemi, iPhone SE’yi üretmenin Apple’a ne kadara mal olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma şirketine göre, 4 inç ekranlı yeni iPhone’un bileşenlerinin ve bu bileşenleri birleştirmenin Apple’a maliyeti sadece 160 dolar.

Apple’ın yeni akıllı telefonunun 16 GB dahili depolama alanına sahip modeli üzerinde parçalara ayırma işlemi uygulayan IHS, cihazdaki bileşenlerin toplam maliyetini 156.20 dolar, toplam üretim maliyetini ise 160 dolar olarak açıkladı. Cihazın ekranını kaplayan Gorilla Glass, 20 dolarlık maliyetiyle en pahalı bileşenler arasında yer alıyor. Söz konusu camın 2013’te iPhone 5s’te kullanıldığı dönemdeki fiyatı ise 41 dolardı.

iPhone 5s’in ekranı için Apple Sharp ve JDI ile çalışmıştı. Ancak en yeni 4 inç ekranlı iPhone’da Apple ekranı LG Display’den tedarik etti. IHS’in tahminlerine göre, Cupertino merkezli şirket A9 işlemci için 22 dolar ve Qualcomm’un yeni hücresel yongası için 15 dolar ödedi. Telefonun lityum-iyon bataryasının Apple’a olan maliyeti ise sadece 2.15 dolar.

IHS’in maliyet belirleme servisinin kıdemli direktörü Andrew Rassweller, iPhone SE’yi “iPhone 5s, iPhone 6 ve iPhone 6s’in bir karışımı” olarak niteledi ve bu karışımın ortaya yeni bir şey çıkardığına dikkat çekti. Ekran boyutunda ve çözünürlükte yeni telefonun iPhone 5s’e yakın durduğunu söyleyen Rassweller, çeşitli mekanik bileşenlerde küçük iyileştirmeler yapıldığını dile getirdi.

IHS analisti Wayne Lam ise Apple’ın alt segmentteki satışlarını artırmak için toplam kârından feragat ettiğini, ancak yine de pek çok kişinin tercihini 64 GB dahili depolama alana sahip modelden yana kullanmasını beklediğini belirtti. Apple gibi bir kâr makinesinin bile doygunluğa erişen akıllı telefon pazarının dinamiklerine uymasının önemli olduğu da Lam tarafından dikkat çekilen noktalar arasında yer alıyor.

iPhone SE, Apple’ın son yıllarda piyasaya sürdüğü akıllı telefonlar içinde üretim maliyeti en düşük cihaz konumunda. Üretim maliyeti iPhone 5s’te 191 dolar, iPhone 5’te 168 dolar ve iPhone 6s Plus’ta 236 dolardı. IHS, Samsung Galaxy S7 edge’in maliyetini ise 255 dolar olarak açıklamıştı. IHS tarafından yapılan hesaplamalarda Ar-Ge, üretim maliyeti, pazarlama ve tedarik masraflarının hesaba katılmadığını da ayrıca belirtmekte fayda var. iPhone SE, Türkiye’de 1999 dolardan başlayan fiyatlarla ön siparişe çıkmış durumda.

İLGİLİ HABERLER